Miljöpartiet vill hämta hem IS-kvinnorna till Sverige. Foto: Baderkhan Ahmad/TT Henrik Montgomery/TT

MP: Hämta hem IS-kvinnorna till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill att regeringen ska hjälpa de kvinnliga svenska medborgare som sitter fast med sina barn i IS-läger i Syrien.

Detta för att underlätta arbetet med att få barnen till Sverige.

– Det är inte för kvinnornas skull som vi gör detta, utan för barnens skull, säger Rasmus Ling (MP) till Sveriges Radio.

Regeringens mål är i nuläget att bara få loss barnen från lägren, inte kvinnorna, vilket har visat sig svårt. Det lokala självstyret i nordöstra Syrien motsätter sig att barnen skiljs från sina mödrar, såvida inte kvinnan gett sitt samtycke – något ingen av de som är svenska medborgare gjort hittills, skriver radion.

Enligt svenska UD kan ett 30-tal barn och ett 20-tal kvinnor med kopplingar till Sverige befinna sig i lägren.

– Det funkar inte att barnen är kvar där nu så länge, och läget är låst på det sättet. Utan då måste vi göra så att även mammorna kommer med barnen till Sverige, säger Rasmus Ling, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, till SR.

”Barnen är oskyldiga”

Enligt partiet är det viktigare att situationen för barnen förändras, vilka inte varit delaktiga i vad deras föräldrar kan ha gjort, än att kvinnorna ställs inför rätta av det lokala självstyret i området.

– De har varit där så pass länge, barnen är oskyldiga till vad deras föräldrar har gjort, och det kan inte vänta längre, säger Rasmus Ling.

Damberg (S): Vi har inte ändrat uppfattning

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att han har noterat Rasmus Lings uttalande, men betonar att den svenska regeringen inte har ändrat uppfattning i frågan.

– Den svenska regeringens linje är precis som tidigare att vi inte vill hämta hem vuxna människor som har rest ner till IS-områden och deltagit i aktiviteter där, säger Damberg.

Enligt honom finns ett starkt parlamentariskt stöd för regeringens hållning i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.