I oktober förra året förlorade IS kontrollen över staden Raqqa i Syrien. Foto: Asmaa Waguih/AP/TT

Svenska IS-sympatisörer mitt i vad som väntas bli IS slutgiltiga förlust i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i det som verkar bli IS slutliga nederlag i Syrien finns en grupp IS-sympatisörer med kopplingar till Sverige. I staden Hajin finns enligt uppgifter till SVT Nyheter 30-40 IS-anhängare som tagit sig dit från Sverige. Det rör sig om hela familjer, män, kvinnor och barn.

Det är en mycket försvagad grupp enligt SVT Nyheters uppgifter. Hajin har under lång tid varit omringat. Det råder brist på mat och mediciner och IS betalar sedan en tid tillbaka inte ut några löner.

Många i gruppen med kopplingar till Sverige står nu inför sitt andra stora nederlag i Syrien. I oktober förra året fanns flera av familjerna i Raqqa när det som då var kalifatets så kallade huvudstad föll.

Del av överenskommelse

I slutfasen av slaget om Raqqa gjordes en överenskommelse som innebar att flera hundra IS-sympatisörer tillsammans med sina familjer lämnade Raqqa i en konvoj av bussar. Där ingick också familjer med kopplingar till Sverige som sedan har retirerat ytterligare till Hajin.

SVT Nyheter har talat med en person som är närstående till en familj i Hajin med kopplingar till Sverige.

– De är en grupp där, de bor inte alla på samma ställe men de håller ihop, säger personen som haft kontakt med svenskarna under hela hösten och in i december och fortsätter:

– De har olika dagar när de åker till ett internetkafé för att ringa hem. Kvinnorna har en dag i veckan. Men senaste tiden är det glesare med samtal. Och man ser på bilderna de skickat att de har magrat. Både vuxna och barn.

Vad säger de om det som händer där?

– De försöker hålla skenet uppe. Jag vill ju att de ska åka därifrån. Men det har varit omöjligt, de är instängda. Det märks att de är desinformerade om läget när man pratar med dem. De vet inte vad som händer.

En annan person som SVT Nyheter talat med, och som också har kontakt med IS-familjerna med kopplingar till Sverige, bekräftar situationen med undernärda barn. Personen menar att en del av männen är stridsmotiverade, medan andra har velat lämna den omringade staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.