Foto: TT/Tomas Oneborg/AP

IS sprider manual för terrordåd med lastbil

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen Isamliska staten, IS, har med det senaste numret av sin propagandaskrift skickat ut en tydlig manual för hur terrorister ska begå lastbilsdåd, rapporterar Svenska dagbladet.

Terrorrörelsen IS har genom sin propagandatidskrift Rumiyah uppmanat sympatisörer att använda sig av just lastbilar för att utföra terrorattacker, skriver Svenska dagbladet.

I manualen som beskrivs tydligt hur en ensam person kan komma över en lastbil och skada så många som möjligt. Manualen redogör för hur en lastbil kan kapas och att ”befolkade gator” är ideala mål för en attack.

”En väldigt tydlig manual”

I manualen finns en bild på en lastbil som är mycket lik den som användes under attacken på Drottninggatan i Stockholm.

– Det är en väldigt tydlig manual. Utsatta platser som tas upp är exempelvis festivaler, parader eller just befolkade gator, säger Evin Ismail till Svd, doktorand på Uppsala universitet som studerar IS aktiviteter i sociala medier.

Hon understryker att det fortfarande är oklart om Rakhmat Akilov, som erkänt dådet, agerade på uppmaning av IS.

– Vi ser att han uttryckt sympatier för IS på sociala medier men det behöver inte säga så mycket. Det verkar också vara så att han tagit del av uzbekisk propaganda, enligt Ekot, säger Evin Ismail.

Propaganda via sociala medier

Islamiska staten har inte tagit på sig dådet i Stockholm. En anledning kan vara ”regeln” att den person som begått dådet ska svära trohet till ledaren Abu Bakr al Baghdadi innan dådet utförs, som tidningen Expo har rapporterat. Dessutom tar rörelsen gärna på sig dåd där en gärningsman dött i attacken.

Rakhmat Akilov som tagit på sig dådet har i ett nätverk på sociala medier tagit del av propaganda från en terrorefterlyst jihadistledare, rapporterade Sveriges Radios Ekot.

Från sociala medier till krypterade appar

Ekot har följt Akilovs digitala spår och hittat en anonym person som är ”vän” till honom och som försett honom och andra personer med IS-propaganda från en ökänd jihadistledare.

Propagandan leder till den högste ledaren för en uzbekisk islamistgrupp som är knuten till terrornätverket al-Qaida och som strider i Syrien.

– Sociala medier spelar en allt större roll i polisens arbete, säger it-brottsexperten och poliskommissarien Anders Ahlqvist till Svd.

Evin Ismail säger att propagandan från IS på sociala medier har minskat och istället har kommunikationen till stor del flyttats till krypterade appar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer