Bekanta till Rahmat Akilov,som misstänks för terrordådet i Stockholm, berättar för Sveriges Radios Ekot att han blev alltmer instabil. Foto: TT/Christine Olsson/privatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Akilov kopplas till jihadistledares nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte för terrordådet i Stockholm, Rakhmat Akilov, har via sociala medier haft kopplingar till en ökänd och internationellt efterlyst jihadistledare. Det visar en granskning som Sveriges Radios Ekot har gjort.

Det har sedan tidigare varit känt att Rakhmat Akilov, misstänkt för terrordådet i Stockholm den 7 april, varit aktiv på flera sociala medier, med koppling till olika extremistiska nätverk. Enligt en kartläggning från Sveriges Radios Ekot kan nu spåren på nätverken ledas till Abu Saloh, ledaren för en al-Qaida-knuten islamistisk grupp från Uzbekistan, som just nu strider i Syrien.

– Det är onekligen intressant eftersom det visar dels att det kan finnas en eventuell koppling däremellan, det måste man utreda. Men det påvisar också att sociala medier spelar stor roll, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till Ekot om uppgifterna.

LÄS MER: Uzbekistan: Terrormisstänkte Akilov har kopplats till IS

Abu Saloh är internationellt efterlyst genom Interpol för terrorbrott och terrorfinansiering, och misstänks för inblandning i flera dåd. I rysk media finns obekräftade uppgifter om att Saloh bland annat misstänks vara hjärnan bakom dådet i tunnelbanan i Sankt Petersburg den 3 april, rapporterar Ekot.

LÄS MER: Ryska utredare: Självmordsdåd i S:t Petersburg

Rekryteringsförsök på rysk sajt

Rakhmat Akilov, som är uzbekisk medborgare, ska ha kunnat ta del av Salohs propaganda via en mellanhand på ett ryskt socialt medium, Odnoklassniki.

Enligt Ekots granskning förekommer på Odnoklassniki återkommande rekryteringsförsök från våldsbejakande jihadister – framförallt riktat mot centralasiatiska migrantarbetare. Kontakten mellan jihadistledare och rekryter ska ske med religiösa konton som mellanhänder.

På kontona har det bland annat publicerats predikningar men också instruktionsvideor för hur man använder olika vapen.

LÄS MER: Rakhmat Akilov inte allvarligt psykiskt störd

Fler personer i Sverige

Utöver Akilov ficks också flera andra personer i Sverige med i det nätverk som byggts upp på den ryska sajten. De ska handla både om personer som uppger sig härstamma från Sverige, och som för tillfället befinner sig i Sverige.

Till Ekot säger Magnus Ranstorp att kopplingarna här blir extra intressanta då det ännu inte är klarlagt huruvida Akilov agerade på egen hand eller hade hjälp av andra, vid terrordådet i Stockholm den 7 april.

– Jag tror man börjar med att se, vem finns i Sverige och sen kopplar man samman internationella delar i detta. Och det här är onekligen ett intressant spår, säger Magnus Ranstorp.

LÄS MER: Fyra vakter bevakar Akilov i häktet

SVT Nyheter har varit i kontakt med Säkerhetspolisen men de vill inte kommentera Ekots uppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet