Tre beväpnade män stomade en regeringsbyggnad i det kurdiska självstyrets huvudort Erbil i måndags. Bilden är från belägring efteråt där alla tre angripare och en anställd dödas. Myndigheter har pekat ut det som ett misstänkt IS-dåd. Foto: Pablo Torres

IS vinner fotfäste – trots alla dödförklaringar

Uppdaterad
Publicerad

En lång rad världsledare har velat ta åt sig äran för att ha besegrat IS, i vad som nu visar sig vara en seger uttagen i förskott. För IS har inte bara överlevt utan också vunnit tillbaka mark, och nu gör jihadisterna comeback i form av dödligt gerillakrig.

Fyra dagar har gått sedan Simo Harki dog. Dödades – av terrorgruppen IS. Utanför hans hus i byn Tobzawa, belägen i Iraks nordliga kurdiska region, sitter vänner och släkt i en cirkel och utbyter minnen.

När han var yngre var Simo Harki en peshmerga-soldat men även som äldre hjälpte han till vid fronten. Han dödades när han försökte få ut en dödad peshmergas kropp ur en av IS många tunnlar.

– Simo var en enkel vanlig man, en älskad själ. Han var välkänd i släkten och alla kände honom, säger brorsonen Ghazi Saleh Harki som själv var med när farbrodern dödades.

Ghazi Saleh Harki Foto: Pablo Torres

Rör sig fritt i öknen

IS är besegrade, slog Iraks premiärminister Haider al-Abadi självsäkert fast vid ett tal i vintras. Han är bara en av flera som närmaste snubblat över varandra i sin hast att ta åt sig äran för det.

Vid minnesceremonin i Tobzawa väcker hans uttalanden irritation. Flera släktingar konstaterar att det helt enkelt inte är sant, och de får medhåll av de kurdiska befälhavarna där Simo Harki dödades. I en dammig utpost högst uppe på berget beskriver general Zerian Sheikh Wasani sin syn på läget.

– Visst. IS rör sig fritt med sina fordon här i området. Från by till by och från stad till stad, och genomför kontinuerligt attacker, säger han.

– Den irakiska armén klarar inte av att besegra dem.

”IS rör sig fritt med sina fordon här i området. Från by till by och från stad till stad, och genomför kontinuerligt attacker”, säger general Zerian Sheikh Wasani. Foto: Pablo Torres

Gräl gav IS andrum

Att IS, som trots allt är mycket försvagat efter år av krig, lyckats återvinna mark kopplar generalen samman med den spända relationen mellan kurder och den irakiska centralregeringen.

I höstas höll myndigheterna i Kurdistan-regionen en folkomröstning om självständighet. Det trots arga protester från regeringen i Bagdad, och från utländska aktörer. I efterspelet ryckte Bagdads styrkor fram och tog över flera områden från kurderna.

Nu råder ett spänt dödläge, och i fickor dem emellan har IS hittat andrum, och förutsättningarna för att omgruppera. Området mellan Kirkuk, Salahuddin och Diyala kallas av somliga för ”dödens triangel”.

– Nu för de gerillakrig och strider i mindre grupper som åker runt här. Inte som förut när man stred längs med vanliga fronter, säger generalen.

Tre beväpnade män stomade en regeringsbyggnad i det kurdiska självstyrets huvudort Erbil i måndags. Bilden är från belägring efteråt där alla tre angripare och en anställd dödas. Myndigheter har pekat ut det som ett misstänkt IS-dåd. Foto: Pablo Torres

Oro för IS-celler

Men det är inte bara vid fronten som hotet från terrorism gör sig påmind. Medan vi befinner oss i det kurdiska självstyrets huvudort Erbil, Hawler på kurdiska, stormar tre väpnade män en regeringsbyggnad.

Vad som följer är en spänd belägring med intensiv skottlossning där alla tre angripare och en anstäld dödas. Myndigheter har pekat ut det som ett misstänkt IS-dåd. Den misstanken är inte bekräftad, men rimmar väl med den stora oro för hemliga IS-celler som råder i vad som trots allt är ett av Iraks säkraste områden.

Mot bakgrund av allt detta är det lätt att förstå den irritation som Simo Harkis anhöriga ger uttryck för, vid minnesceremonin i Tobzama.

– Det är helt enkelt inte sant att IS besegrats, säger brorsonen Ghazi Saleh Harki.

– Det finns massor med dem i Irak fortfarande, och de är ett hot mot hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.