Isabella Lövin Foto: Miljöpartiet

Isabella Lövin (MP): Fiskebeslutet är fantastiskt

Uppdaterad
Publicerad

För Isabella Lövin, som sitter i EU–parlamentets fiskeutskott, är dagens beslut en stor framgång. Hon har varit med och drivit fram förslaget om ett mer uthålligt fiske.

– Det är helt fantastiskt att fiskeriutskottet har förstått att vi måste bygga upp bestånden och respektera försiktighetsprincipen. Fiskeministrarna brukar kompromissa med miljön och sätta för höga kvoter. Dagens beslut betyder att vi bakbinder ministrarna så att de inte ska kunna kohandla längre utan är tvingade att sätta hållbara fiskekvoter.

Gör fisket lönsammare

– Vi vill att man ska sträva efter att ha mycket mer fisk i haven så att det blir ett mer naturligt tillstånd. Det har man kunnat visa i Barents hav där torskbeståndets storlek nu ligger fyra gånger över maximalt hållbart uttag (MSY) och har ett enormt lönsamt fiske, säger Isabella Lövin.

– Vi har vant oss vid ett tillstånd i haven där man har otroligt lite fisk. Med det här beslutet kommer vi sakta att kunna bygga upp bestånden igen till något som kommer kunna leda till mycket friskare hav med mer fisk för alla, säger hon och tillägger:

– Sedan måste ju vi förhandla med rådet också, men det känns skönt att Europaparlamentets fiskeutskott med relativt trygg majoritet sade ja till det här.

All fisk ska landas

I dag dumpas stora mängder fisk i havet när den skulle kunna användas som livsmedel eller foder. Det handlar antingen om bifångster av andra arter, eller fiskar som är för små och därför olönsamma. Fiskarna dumpar fisken till havs för att maximera vinsten. Det blir förbjudet i utskottets förslag.

– Ett förbud mot utkast är något som vi har kämpat för i många år. Att man i dagsläget tillåter att man dumpar totalt sett många miljoner ton fisk är helt oacceptabelt när vi har så överfiskade bestånd. Det var väldigt bra att vi fick en tidtabell för ett förbud. Vi bestämde också att det ska gälla för alla fartyg, även EU-fartyg som fiskar utanför EU, så att det är samma princip för alla.

– Det är bra att vi har ett slutmål som säger att man ska sluta med utkast inom alla fisken. Det var dåligt att det blev ett litet kryphål att man ändå ska få dumpa fem procent av alla fångster och det kryphålet hoppas vi kunna bli av med senare i plenum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.