”Det är så här en svältande isbjörn ser ut”

Uppdaterad
Publicerad

Bilder från kanadensiska Arktis visar hur en utmärglad isbjörn kämpar för att överleva i det snöfria området. – Tårarna rullade nerför våra kinder när vi tog bilderna, berättar filmaren.

Uppdatering: Sedan den här artikeln publicerades har reportern som skrev den granskat hur isbjörnarna mår i dag. I stort mår de bra, men om isen i Arktis fortsätter att minska till följd av klimatförändringarna kan isbjörnarnas situation förvärras de kommande decennierna. Arten klassas som ”sårbar” på den så kallade”Röda listan”, som samordnas av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Bilderna togs under en sensommaren på Baffin Island, Kanada, när filmaren Paul Nicklen och naturskyddsgruppen Sea Legacy var där. Filmaren drar en direkt koppling mellan isbjörnens tillstånd och klimatförändrinagrans effekt på området.

Genom att berätta en isbjörns historia hoppas han kunna förmedla ett bredare budskap om de dödliga konsekvenser det varmare klimatet får.

Så här ser svält ut

– När forskarna säger att isbjörnar är utrotningshotade vill jag få folk att förstå hur det verkligen ser ut. Isbjörnar kommer att svälta till döds. Det är så här en svältade isbjörn ser ut, säger Paul Nicklen i en intervju med tidningen National Geografic.

Isbjörnen var inte gammal och Paul Nicklen tror att den dog bara några timmar efter att bilderna togs.

– Tårarna rullade nerför våra kinder när vi tog bilderna, berättar han.

Varför inte hjälp

Isbjörnen visade tydliga tecken på svält med förtvinade muskler och energilöshet.

Efter att ha lagt ut bilderna på sociala medier var det många som frågade teamet varför de inte hjälpte isbjörnen.

– Visst, tanken slog mig, berättar Paul Nicklen och fortsätter, men det är inte så att jag gick runt med 200 kilo sälkött.

Isbjörnar äter sälkött och är beroende av att kunna ta sig ut på havsisen för att jaga. Ju längre tid havet är isfritt desto svårare blir det för isbjörnarna att hitta tillräckligt med föda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.