• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Rysk ögrupp invaderad av isbjörnar

Publicerad

Belusja Guba i Ryssland har fått ovälkommet besök sedan december. Över 50 isbjörnar har tagit sig in i bebyggelsen och jagat människorna i staden. Enligt Tom Arnbom, arktisexpert på Världsnaturfonden, är en av anledningarna förändringar i klimatet.
– Havsisen mellan Svalbard och Novaja Zemlja har inte frusit, säger han.

Hungriga isbjörnar har invaderat den ryska ögruppen Novaja Zemlija. De aggressiva och oblyga djuren jagar människor och har tagit sig in i både bostäder och offentliga byggnader. Lokala myndigheter kallar det i ett uttalande för en ”en massinvasion av isbjörnar i bebyggda områden” och vädjar om hjälp, skriver TT.

På ögruppen Novaja Zemlja bor cirka 3 000 personer och den största orten, Belusja Guba, har besökts av 52 isbjörnar sedan december. En lokal källa säger att det har funnits mellan sex och tio isbjörnar i staden ständigt sedan dess.

Varmare klimat en anledning

Enligt rysk lag är det förbjudet att skjuta isbjörnar, men man har skickat tjänstemän till det drabbade området för att utreda om undantag kan ges.  

En av anledningarna till att isbjörnarna söker sig till människorna är att det blir varmare globalt. När isarna smälter behöver de finna nya platser på land för att få tag i den mat de behöver för att överleva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer