Syriska kurders milis, YPG, är kärnan i den militära styrkan som nu är på väg att erövra Raqqa. Foto: TT

IS huvudstad i Syrien på väg att falla

Uppdaterad
Publicerad

Kurdiska och sunniarabiska styrkor avancerar nu, med stöd av amerikanskt bombflyg och amerikanska specialstyrkor, mot staden Raqqa, terrorgruppen IS inofficiella huvudstad i Syrien. Men även om IS är kraftigt underlägsna, är erövringen av Raqqa en mycket komplicerad operation och därför tar det troligen lång tid innan terroristerna besegrats.

Räknat i soldater borde erövringen av Raqqa vara en enkel operation, omkring 50.000 soldater mot som mest 3.500 IS-krigare. Men det finns framför allt tre stora hinder som måste övervinnas.

Hinder ett: Turkiet. 

Utåt beskrivs styrkorna som ska ta Raqqa som en allians mellan syriska sunniaraber, kristna syrier och syriska kurder. Men det är ingen hemlighet att alliansen, de syriska demokratiska styrkorna (SDF), domineras av de syriska kurderna. De syriska kurdernas milis, YPG, är själva kärnan i den militära styrkan som nu är på väg att erövra terroristernas huvudstad.

LÄS MER: IS sköt mot våra barn när vi flydde

USA har en nyckelroll

Men Turkiet, den mäktiga grannen norr om Syrien, ser YPG som en fiende, en del av den terrorstämplade gerillan PKK som för ett lågintensivt krig mot de turkiska armén inne i Turkiet. Varje seger för de syriska kurderna YPG betraktas därför av Ankara som en seger för fienden PKK och Turkiets president, Recep Tayyep Erodgan, är ursinnig över USA:s vapenleveranser och flygunderstöd till YPG.

LÄS MER: USA föser kurdmilis i Syrien med vapen

Och eftersom USA:s stridsflyg använder den turkiska flygbasen Incirlik för sina flygoperationer, måste därför USA förvissa sig om att Nato-brodern Turkiet inte slänger ut USA inför det avgörande anfallet mot Raqqa. USA har en nyckelroll i erövringen av Raqqa och de områden IS kontrollerar. Utan det amerikanska stridsflygets envisa bombningar av IS ställningar och vapenhjälp till kurderna hade SDF/YPG inte kunnat erövra de stora områden de i dag kontrollerar.

Riskerar civila offer

Men för att besegra IS behöver också USA kurderna och deras stridsvana och diciplinerade markstyrkor. För efter de misslyckade krigen i Afghanistan och Irak vill USA undvika egna marktrupper och i dag finns därför bara en liten elitstyrka på 900 amerikaner omkring Raqqa. 

Hinder två: de civila i Raqqa

LÄS MER: Uppgifter: 100 döda i USA-ledd flygräd i Syrien

I Raqqa tros det finnas 200.000 civila. Att ta en stad kontrollerad av en hänsynslös fiende som inte tvekar att använda civila som mänskliga sköldar är en mycket svår uppgift. IS-styrkorna har också haft lång tid på sig att förbereda försvaret med mineringar, krypskyttar och självmordsbombare. 

Hinder tre: den syriska regimen, Ryssland och Iran.

Strax väster om Raqqa finns den syriska regimens trupper tillsammans med shia-miliser från Iran och Libanon. I luften flyger både det syriska och ryska flygvapnet. Utåt har den syriska regimen anklagat USA för att kränkt den syriska suveräniteten med sin truppnärvaro och sina flygbombningar. Anklagelserna om USA:s kränkningar är särskilt intensiva de gånger  amerikanskt stridsflyg – av misstag eller medvetet -  bombat syriska regeringssoldater

USA:s närvaro accepteras

Men samtidigt finns obekräftade uppgifter om att USA:s närvaro i det tysta ändå accepteras av Syrien och Ryssland. Orsaken är att den nya Trumpadministrationen tydligt deklarerat att deras styrkor kommer att dras tillbaka när IS besegrats. Enligt de obekräftade uppgifterna räknar den syriska regimen helt enkelt med att USA och den kurd-ledda SDF-alliansen gör grovjobbet med att erövra Raqqa. När sedan USA dragits sig tillbaka kliver regimen in med stöd av Iran och libanesiska Hizbolla och tar över Raqqa och områdena ner mot den irakiska gränsen.

LÄS MER: Turkiet varnar USA efter stöd till kurdmilis

Sannolikt pågår intensiva samtal mellan USA/SDF och Syrien/Ryssland om vad som ska hända med Raqqa när staden väl erövrats. Men misstron mellan parterna är stor, inte minst på grund av Iran.

För om regimen, med stöd av Iran, får kontroll över hela området fram till den irakiska gränsen, kommer Iranstödda styrkor att finnas hela vägen från Iran, via det shialedda Irak, fram till Medelhavet. Och Iran ses ju, både av USA och Israel, USA:s närmaste allierade i regionen, som ett dödligt hot. 

LÄS MER: Hör vittnet: ”Var som döden utan blod”

Erövringen av Raqqa komplieras också av att sommarvärmen väntar. Att slåss i en 45-gradig hetta är mycket påfrestande. Så när den amerikanske befälhavaren i Syrien, generallöjtnant Stephen Townsend i mars sa att det skulle ta minst sex månader att erövra Raqqa, var det sannolikt redan då en alltför optimistiskt prognos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer