Foto: Stina Blomgren/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

”IS sköt mot våra barn när vi flydde”

Uppdaterad
Publicerad

IS prickskyttar sköt mot Nour Mahmoud och hennes barn när de flydde från terrorgruppens skräckvälde. Den USA-stödda militära offensiven närmar sig nu Raqqa – IS självutropade huvudstad. 

Under tre års tid levde Jinane och Nour Mahmoud under terrorgruppen den Islamiska statens kontroll. Systrarna kommer från den strategiskt viktiga staden Tabqa, som ses som ett viktigt mål när kurdiska och arabiska styrkor nu närmar sig Raqqa. De berättar att terrorgruppen genomförde offentliga avrättningar och medeltida bestraffningar.

– Hela livet ändrades när IS kom, ingenting var som förut berättar Jinane.

– De misshandlade och avrättade folk och införde egna lagar. Kvinnorna måste klä sig i helt täckande svart med handskar. Vi fick inte gå ut och handla eller gå till doktorn utan en man.

Flera gånger försökte familjen fly, men blev påkomna och straffade. Så till slut lyckades de. Systrarna begav sig mot hemstadens utkanter där de väntade på en båt mot ett kurdkontrollerat området utanförstaden. 

– IS såg oss och sköt mot oss. Vi slängde kläderna vi tagit med oss och tog barnen och flydde med en båt, berättar Nour.

Katastrofala följder om damm kollapsar

Det har bara gått några dagar sedan de anlände till tältlägret nära Libanons gräns mot Syrien där vi träffas. Båda systrarna har två små barn med sig. Deras män är också med men vågar inte låta sig intervjuas. Även om IS nu förlorar mark är rädslan stor.

Just nu pågår intensiva strider mellan IS och de USA-stödda kurdiska och arabiska SDF-styrkorna inne i IS-fästet Tabqa i norra Syrien.

LÄS MER: Katastrofrykten sprider panik i Raqqa

SDF slog en ring runt Tabqa i början av april efter hårda strider. Nära staden ligger Tabqadammen, Syriens största damm. FN har varnat för katastrofala följder om dammen skulle kollapsa till följd av striderna.

Den kurdisk-arabiska alliansen SDF, som stöds av USA säger sig nu kontrollera 90 procent av Tabqa. Det Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter rapporterar att den USA-ledda koalitionens bombanfall skakar staden. 

Taqqa ligger bara fyra mil från Raqqa.

”Vill ha människor som skydd mot bomber”

Många utländska jihadister bosatte sig i Tabqa där IS också hade ett fängelse.

– De kom från länder överallt i världen, från Saudiarabien, Marocko, det var många utlänningar, säger Nour Mahmoud.

Många civila har dödats under offensiven mot Raqqa, och det finns en oro för att IS kommer att använda civila som mänskliga sköldar under de kommande striderna. 300.000 civila uppskattas finnas i staden. Samtidigt kommer uppgifter om att många IS-krigare flytt söderut mot staden Deir Ezzor. 

Nour tror att terroristerna gör allt de kan för att hindra civila från att fly undan striderna. 

– De ville inte låta oss fly, de vill att människor ska vara kvar som skydd för bomberna, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet