Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se evakueringarna från Grindavik på sydvästra Island som drabbas hårt av jordbävningarna. Foto: RUV

Islands regering samlas – förbereder sig för möjligt vulkanutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Islands regering samlas för att förbereda sig för ett möjligt förestående vulkanutbrott. Risken för ett utbrott ökar hela tiden samtidigt som det bedöms vara för farligt att vistas i området runt staden Grindavik för att kunna påbörja skyddsåtgärder. 

– Vi kommer inte att utsätta någon för livsfara med det arbetet, säger justitieminister Gudrun Hafsteinsdottir i ett uttalande. 

Islands regering vill göra upp en plan för om det blir ett vulkanutbrott på isländska Reykjaneshalvön. Möjliga scenarier kommer att diskuteras vid ett extrainsatt möte med regeringen vid lunchtid på söndagen. Det enligt det isländska tv-bolaget Ruv, som följer händelseutvecklingen live. 

Lokala myndigheter är redan i gång med förberedelser, till exempel med att se till att barn i den evakuerade kuststaden Grindavik fortsatt kan gå i skolan, rapporterar Ruv. 

Nödläge har utlysts i området och lava kan när som helst tränga upp på land och i havet strax utanför staden, har Islands meteorologiska institut tidigare varnat för. Magma flyter i en 15 kilometer lång spricka 800 meter under jorden alldeles utanför Grindavik, enligt myndigheternas senaste modeller. 

Tillåts hämta förnödenheter

Evakuerade invånare i en stadsdel Grindavik kommer att få tillstånd att under noggrann övervakning kort återvända till sina hem för att hämta förnödenheter och eventuella husdjur. Det beslutades under ett möte med experter och myndigheter på söndagen.

880 skalv under natten

Under natten till söndag har enligt myndigheterna totalt 880 jordskalv uppmätts på Reykjaneshalvön. Skalven har varit svagare än de som har registrerats tidigare nätter, vilket kan tyda på att ett utbrott är nära förestående, skriver TT. 

Grindavik

Grindavik, hem för cirka 4 000 invånare, ligger cirka fyra mil sydväst om Reykjavik, och nära den geotermiska anläggningen Svartsengi, den huvudsakliga leverantören av el och vatten till 30 000 invånare på Reykjaneshalvön.

Staden evakuerades natten till lördag.

Exakt var ett utbrott kan ske är ännu oklart, men baserat på var magman trängt igenom har sannolikheten ökat för ett utbrott i havet strax utanför staden.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.