”Isoleringen är en aggressiv handling”

Uppdaterad
Publicerad

Qatars utrikesminister förnekar anklagelserna om att landet finansierar terrorism. I en intervju med SVT säger sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani att isoleringen av landet är en ”agressiv handling”.

Qatar kräver att Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Bahrain ska lyfta blockaden mot landet innan en förhandling kan inledas. Samtidigt har grannländerna sagt att isoleringen kan komma att fortsätta i åratal.

– Vi vill göra det tydligt för alla att förhandlingar ska ske under civiliserade former och inte under press eller blockad, säger utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani när SVT träffar honom i Doha.

LÄS MER: Qatar i diplomatisk kris med grannarna

– Qatar har aldrig stött terrorism. Qatar är en aktiv partner i det internationella arbetet mot terrorism. Detta är inte rätt sätt att ha en dialog mellan stater, säger ministern.

Qatars utrikespolitik retar grannarna

För två veckor sedan klippte Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Egypten och flera andra länder sina diplomatiska relationer med Qatar och gav det lilla ökenlandet medborgare två veckor på sig att packa sina väskor och lämna ländernas territorier.

Qatars enda landgräns stängdes och landets flygplan förbjöds att flyga genom ländernas luftrum. Qatars utrikespolitik har stuckit i ögonen på grannländerna i åratal.

Landet delar världens största gasfält med Saudiarabiens ärkefiende Iran, som man upprätthåller relationer med. Qatar stödjer också det sunniarabiska Muslimska brödraskapet som den auktoritära regimen i Egypten stämplat som en terrorgrupp. 

På frågan om Gulfländernas mål kan vara att byta ut regimen i Qatar svarar utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani att ”Ingen har rätt att tvinga på detta landet en regimförändring”.

Turkisk yoghurt på hyllorna

Hyllorna i qatariska matbutiker har fyllts upp av mjölk, yoghurt och juice som flugits från Turkiet, eftersom Qatar riskerar brist på färskvaror sedan Saudiarabien stängt gränsen. Erdogan har jämfört försöken att isolera Qatar med en dödsdom. Samtidigt uppger nu flera medier att Qatars utrikesminister kommer att resa till Washington i nästa vecka för samtal med USA-administrationen.

LÄS MER: Analys: ”Qatar är musen som ryter till i bland”

– Blockaden är något fruktansvärt. Särskilt när den sker mellan bröder, och under den heliga fastemånaden Ramadan. Igår var vi alla bröder som tyckte om varandra, säger Abdullah Mousa som SVT träffar i en mataffär i Qatars huvudstad Doha. USA:s centralkommando för aktioner i Mellanöstern ligger i Qatar. Härifrån utgår USA-alliansens bombningar av terrorgruppen den Islamiska Staten i Syrien och Irak. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.