Israels premiärminister Benjamin Netanyahu visar upp en påstådd missilfabrik i Beirut som han anklagar Hizbollah att ligga bakom. Foto: Förenta Nationens UNTV

Israel anklagar Hizbollah för att ha vapenlager i centrala Beirut

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagar shiamuslimska Hizbollah för att hålla hemliga vapenlager i bostadsområden i Beirut. I ett tal till FN:s generalförsamling varnade Netanyahu på tisdagskvällen för att ännu en ”tragisk explosion” kan inträffa i Libanons huvudstad. 

I sitt tal till generalförsamlingen visade Netanyahu kartor som uppgavs visa att missiler lagras intill en bensinstation och ett bostadshus i stadsdelen Jnah i södra Beirut. Han visade också fotografier som ska ha inhämtats av israelisk underrättelsetjänst. Ett foto visade entrén till det han sade var en missilfabrik. 

”Här kommer nästa explosion att äga rum, precis här” sade Netanyahu. 

Uppmaning till libanesiska folket

Den israeliske premiärministern uppmanade det libanesiska folket att agera och protestera. ”...för om detta exploderar så står vi inför en ny tragedi.” 

I början på augusti skakade en kraftig explosion Beiruts hamn. Nära 200 personer dödades och 300 000 personer blev hemlösa när 2750  ton högexplosivt ammoniumnitrat som förvarats centralt i hamnen detonerade. Ammoniumnitratet som kan användas både som gödningsmedel och i bomber hade förvarats i Beiruts hamn i åratal.  

Hizbollah: Lögner

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah höll ett TV-sänt tal under tisdagskvällen där han avfärdade Netanyahus uppgifter som lögner.  

”Vi förvarar inte missiler nära hamnen eller nära bensinstationer. Vi vet hur man förvarar missiler”, sade Nasrallah.   

”Nyligen talade fiendens premiärminister i ett tal direkt till Förenta Nationerna och sade saker med målet att ställa libaneserna emot Hizbollah, som vanligt”, sade Nasrallah.  

Den Iranstödda shiamuslimska Hizbollahrörelsen har stor politisk makt i Libanon och har tillsammans med sina allierade en majoritet i det libanesiska parlamentet. Rörelsens väpnade gren deltar i kriget i Libanons grannland Syrien. Hizbollah är terrorstämplat av bland annat Tyskland, Storbritannien och USA.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu talade till FN:s generalförsamling. Foto: Rick Bajornas / UNITED NATIONS / AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.