Israeliska styrkor vid gränsen mot Syrien i Golanhöjderna. Foto: Jalaa Marey/ TT

Israel avfyrade raketer mot mål i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Israel säger att de har avfyrat flera robotar mot mål i Syrien. De menar att det är ett svar på raketeld mot de israeliskt kontrollerade Golanhöjderna under tisdagen. Flera personer uppges ha dött i attacken.

Syrisk militär uppger att man har skjutit ner flera robotar i närheten av Damaskus som ska ha avfyrats från Israel.

”Klockan 01.20 (00.20 svensk tid) på onsdagen riktades flera robotar från israeliska krigsflygplan mot Damaskusområdet”, skriver Syriens statliga nyhetsbyrå Sana och hänvisar till militära källor, och fortsätter:

”Vårt luftförsvar konfronterade den tunga attacken och stoppade de fientliga robotarna och kunde förstöra de flesta av dem innan de nådde sina mål.”

Flera döda

Elva personer från stridande grupper har dödats, inklusive sju utlänningar, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, SOHR. Det är däremot oklart om alla sju var iranier, eller om det handlade om andra nationaliteter, uppger SOHR. Enligt Sana, som fått uppgifter från en källa på sjukhuset i Qatana, dödades två civila i attacken. De flesta robotarna ska dock ha förstörts innan de nådde sina mål, uppger nyhetsbyrån.

Svar på tidigare angrepp

I tisdags uppgav Israel att man hade oskadliggjort fyra raketer som avfyrats från Syrien. Nu bekräftar alltså den israeliska militären att man avfyrat ett antal robotar mot mål tillhörande specialstyrkan Quds inom Irans revolutionsgarde i Syrien – som svar på gårdagens angrepp, uppger nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.