Muren är nio meter hög och nu byggs cementblock efter cementblock mellan Israel och Libanon. Foto: SVT

Israel bygger mur mot Libanon – spänningarna ökar

Publicerad

Sedan Israel har börjat bygga en gränsmur mot Libanon stiger spänningen mellan länderna. Båda gör anspråk på gasfyndigheter utanför kusten i gränsområdet. 

Muren är nio meter hög och nu byggs cementblock efter cementblock mellan Israel och Libanon. Det är en vacker plats, men marken är minerad och övervakningen intensiv.

Här utkämpade Israel och den libanesiska shiamilisen Hizbollah ett blodigt krig sommaren 2006. 

– Nu åker vi längs blå linjen. Det är det känsligaste området. Det är den linje som markerar vart de israeliska trupperna dragit sig tillbaka, förklarar en FN-soldat som patrullerar området. 

Officiellt är länderna fortfarande i krig med varandra även om en vapenvila råder. Länderna är inte överens om var gränsen går.  

”Alla vill ha oljan och gasen”

Sedan kriget 2006 har Hizbollahs vapenarsenal vuxit och det är därför Israel menar att muren behövs. Den Iranstödda Hizbollahmilisens ledare Hassan Nasrallah sa i ett tal nyligen att ”Libanon kommer att stå enade bakom staten och armen för att förebygga att den israeliska fienden gör intrång på libanesiskt territorium”.

Mariam Yazbek bor i Naqora helt nära gränsen. Hon är kritisk till murbygget och säger att hon vill att freden i området ska bevaras. De tolv år som gått sedan kriget har den största delen varit fredliga även om flera incidenter inträffat. 

– Vår by är liten. Men nu särskilt när man hittat olja och gas så vill alla ha det här området, säger hon. 

Libanon anklagar Israel

Fyndet av gas i havet utanför kusten har också ökat friktionen mellan länderna. Båda länderna gör anspråk på gasen, men Libanon har redan börjat prospektera fyndet. Israels försvarsminister har kallat Libanons agerande för ”mycket provokativt”. Amerikanska diplomater har åkt skytteltrafik mellan länderna utan att lyckas nå någon uppgörelse.

Den libanesiska regeringen menar att murbygget är ett intrång på libanesisk mark och anklagar Israel för att utmana stabiliteten i gränsområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer