Israel bygger 1.200 nya bostäder på Västbanken

Uppdaterad
Publicerad

Israels bostadsminister, Uri Ariel, godkände på söndagen nya bosättningar på Västbanken.

Beskedet kom bara tre dagar innan samtalen mellan Israel och Palestina ska återupptas i Jerusalem, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bostadsministern tillkännagav på söndagen att 793 bostäder ska byggas i de judiska stadsdelarna i östra Jerusalem som annekterades av Israel 1967 och som inte erkänns av internationella samfundet.

Därtill ska 394 bostäder ska uppföras på Västbanken, i Maaleh Adumim, Efrat och Ariel. Den senare ligger i hjärtat av Västbanken och Israels expansion där kan vara särskilt problematiskt för förhandlingarna om en Palestinsk stat.

Den palestinska myndighetens president, Mahmud Abbas, har tidigare understrukit att samtal inte kan inledas förrän Israel stoppar byggandet av nya bosättningar.

– Vi vill uppmana Israel att sluta uppföra bosättningar och ge fredsprocessen en chans om vi ska uppnå en tvåstatslösning, har Abbas sagt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.