Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israeliska styrkor har gått in i det största sjukhuset i Gaza. Enligt Israel, och USA, har terrorstämplade Hamas byggt en kommandocentral under sjukhuset. Något som avfärdas av Hamas själva. Foto: IDF, verifierat av Reuters

Israel kritiseras efter räden mot al-Shifasjukhuset

Publicerad

Under natten mot onsdagen inledde Israel en militär operation mot al-Shifasjukhuset i norra Gaza. Draget har fått hård kritik, bland annat av FN.

– Sjukhus ska vara en fredad zon. Det säger folkrätten, säger professor Johan von Schreeb i Morgonstudion.

Bakgrunden är att både Israel och USA säger sig ha bevis för att terrorgruppen Hamas upprättat en militär ledningscentral under sjukhuset.

Strider ska under morgonen ha ägt rum utanför byggnaden och flera Hamasstridande ska ha dödats, hävdar israelerna som också säger sig ha hittat sprängladdningar i området.

Vittnen säger till bland annat BBC att soldaterna, väl inne på sjukhuset, gick från rum till rum för att förhöra både patienter och personal. Med sig hade de egna sjukvårdare samt arabiskspråkiga tolkar.

En talesperson för militären sa senare att en evakuering av byggnaden inletts och att man hittat både vapen och ”militär infrastruktur” där. Enligt israelerna så ska inga strider ha ägt rum i lokalerna. De säger sig även ha levererat både kuvöser och mat till sjukhuset.

FN-chefen: Förskräckt

Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp (OCHA) skrev under onsdagen att han är ”förskräckt” över att israeliska trupper gått in på sjukhuset.

”Att skydda nyfödda, patienter, vårdpersonal och alla civila måste stå över allt annat. Sjukhus är inte slagfält”, skriver han på X.

Griffiths underströk i ett senare uttalande att Hamas inte borde använda ett sjukhus som en sköld.

Även chefen för Världshälsoorganisationen (WHO), är kritisk.

”Uppgifterna om ett militärt intrång på al-Shifasjukhuset är djupt oroande. Vi har återigen tappat kontakten med vårdpersonalen. Vi är extremt oroade för deras och patienternas säkerhet”, skriver Tedros Adhanom Ghebreyesus på X.

Professor: Bör inte sänka sig till Hamas nivå

Enligt Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin, får sjukhus och vårdpersonal inte användas som brickor i ett politiskt spel.

Hamas aktiviteter ser han inte som en förmildrande omständighet.

– Israel som är ett demokratiskt land har med en terrororganisation att göra. Då kan man inte sänka sig till deras låga standard. En terrororganisation har inget ansvar gentemot folkrätten, men det har ett demokratiskt land.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.