Palestinska fiskare vid hamnen i Gaza City i slutet av september. Foto: Scanpix

Israel lättar på fiskerestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Israel har lättat på restriktioner för palestinska fiskare, uppger Hamasstyret i Gazaremsan. De får nu fiska dubbelt så långt ut från land som tidigare.

Lättnaden är ett resultat av den vapenvila som ingicks mellan Israel och palestinierna i onsdags.

Fiskarna i Gaza har inte kunnat fiska mer än knappt en halv landmil från kusten de senaste tre åren. Israeliska kanonbåtar har sett till att gränsen inte har överskridits. Enligt Israel har syftet varit att hindra vapensmuggling.

– Det där är ju rena larvet. Vi behöver minst det dubbla för att kunna fiska i fred. Det lovade de oss i Oslo, säger 21-årige Ibrahim Baker som TT:s utsände träffar nere i Gazas fiskehamn. Baker och hans fiskarkamrater i den sönderbombade hamnen kan inte mycket om Norden, men Osloavtalet mellan Israel och palestinierna från 1993 känner de till.

– Israelerna sköt på oss när vi var ute i natt. De borde läsa på avtalet de själva undertecknat, säger Baker och bjuder oss ombord på en av de större fiskebåtarna i hamnen ägd av hans fabror Abu Tamer. Baker är en av hans 14 besättningsmän, de flesta nära släktingar eller familjemedlemmar.

– Oftast skjuter israelerna bara i vattnet runt oss. Men det har hänt att de sänkt båtar som vågat sig ut för långt, fyller Baker i.

* I åtta dagar pågick konflikten mellan Gazaremsan, där islamistiska Hamas styr, och Israel innan vapenvila utlystes.

* Totalt dödades 163 palestinier varav mer än hälften civila och ytterligare 1 235 skadades, enligt Gazas hälsodepartement. Sex israeler dödades och 240 skadades, enligt israelisk militär.

* Israels armé uppgav sig ha slagit till mot över 1 500 mål medan palestinier ska ha skjutit 1 354 raketer över gränsen.

* Både Hamas och Israel, som snart går till val, utropade sig som segrare.

* Huvudtanken i eldupphöröverenskommelsen är att parterna ska förhandla – indirekt – om lättnader i den israeliskegyptiska blockaden mot Gaza. Israel kräver dock att Hamas ska stoppa vapensmugglingen in i Gaza för att gå med på bestående lättnader. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striderna mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet