En teststation för coronavirus i Modiin mellan Tel Aviv och Jerusalem. Foto: Abir Sultan (EPA

Israel inför tre veckor lång nedstängning

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången inför Israel en nedstängning av landet för att bekämpa coronapandemin.

Från och med fredag är det bland annat förbjudet att bege sig mer än 500 meter bort från sitt hem. Nedstängningen gäller till en början i tre veckor men kan komma att förlängas, sade premiärminister Benjamin Netanyahu på en presskonferens.

Skolorna stängs igen

Under tiden kommer skolorna att stängas, medan livsmedelsaffärer och apotek får hålla öppet, uppger The Times of Israel. Folksamlingar större än tio personer inomhus och 20 personer utomhus förbjuds. Särskilda regler för bön och samlingar under högtiderna Rosh Hashanah och Yom Kippur ska meddelas senare, uppger hälsominister Yuli Edelstein.

Coronapandemin

– De här åtgärderna innebär ett högt pris för oss alla. Helgerna blir inte som vi är vana vid. Vi kommer definitivt inte att kunna samlas och fira i större släktgrupper, sade Netanyahu.

Larm från sjukvården

Israel införde hårda restriktioner redan i mars och lyckades därigenom bromsa smittspridningen till ett minimum i maj och juni.

Sedan restriktionerna hävdes har landet dock drabbats av en andra våg. I ungefär två månader upptäcktes omkring 2 000 nya fall per dag, men i veckan ökade antalet för första gången till över 4 000. Under den första vågen i våras var dygnssiffran som mest drygt 600.

I torsdags stod det klart att sjukvården inte skulle klara en fortsatt ökning, sade Netanyahu på presskonferensen.

1 103 smittade personer har avlidit i Israel, vilket är 124,2 per miljon invånare.

Inte först i världen

Det förekommer uppgifter om att Israel blir först i världen med en andra nedstängning för att bekämpa smittspridningen, men redan i juli rapporterade Reuters att de centralasiatiska staterna Uzbekistan och Kazakstan infört ”lockdown” för andra gången.

I Uzbekistan innebar det bland annat ett förbud mot folksamlingar med fler än tre personer och stängning av kaféer, restauranger och butiker som säljer annat än livsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet