Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid på plats i södra Israel i klippet. Foto: Pablo Torres/SVT

Israel: Våra markstyrkor trappar upp insatsen i Gaza

Publicerad

Kriget mellan Israel och Hamas ser ut att vara på väg in i en ny fas. Medan Israels flyganfall mot Gaza fortsätter i oförminskad styrka har israeliska marktrupper de senaste dagarna genomfört flera operationer på landremsan. Det senare kommer det inom kort bli ännu mer av, menar man.

– När attacken väl börjar kommer det att höras ända till Sverige, säger översten Golan Vach till SVT.

I flera veckor har det israeliska försvaret (IDF) flaggat för att en markoffensiv kommer utföras i Gaza för att en gång för alla slå ut terrorganisationen Hamas befästningar i området. Än har dock ingen regelrätt offensiv inletts. Israeliska trupper sägs förvisso ha genomfört en rad operationer i Gaza, men då i begränsad omfattning.

På fredagen signalerade dock IDF att markstyrkorna kommer få ännu mer att göra framöver.

Krig mellan Israel och Hamas

– Förutom de attacker som utförts de senaste dagarna utökar markstyrkorna sina operationer i kväll, säger talespersonen Daniel Hagari på en presskonferens enligt nyhetsbyrån AP.

Några vidare detaljer om vad de israeliska markstyrkorna ska göra i Gaza delgavs inte under talet. Däremot uppmanades invånare i norra Gaza återigen att röra sig söderut i området.

Omfattande flygattacker

Ungefär samtidigt som Hagaris uttalande kom rapporter om omfattande flyganfall mot Gazas norra delar. Enligt nätoperatörer i Gaza orsakade attackerna stora störningar i åtkomsten till både internet och telefoni, vilket slår hårt mot den redan utsatta befolkningen.

Palestinska Röda halvmånen uppger att man under avbrotten tappat all kontakt med all sin personal på plats.

”Vi är djupt oroade över våra medarbetares möjlighet att fortsätta sitt arbete med akutsjukvård, särskilt då de här störningarna påverkar nödnumret”, skriver organisationen på X.

SVT har träffat israeliska soldater stationerade vid gränsen till Gaza – hör överstens tankar om motoffensiven i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet