Israel avråder från icke-nödvändiga resor till flera länder. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Israel varnar för resor till Sverige – potentiellt hot

Publicerad

Israel höjer reseavrådan för resor till Sverige. Under måndagen presenterade landets säkerhetsråd nya reserekommendationer – och råder nu medborgare att dölja sin identitet utomlands.

Under måndagen gick Israels säkerhetsråd ut med nya reserekommendationer för sina medborgare, och uppmanar till att se över icke-nödvändiga resor till flera länder.

Sverige är ett av de länder som Israel höjt nivån på resevarningar för. Tidigare har Sverige legat på en etta, men har nu höjts till en tvåa på en fyrgradig skala.

Höjningen innebär att israeler rekommenderas att ”vidta ytterligare försiktighetsåtgärder” när de besöker Sverige då det finns potentiella hot för israeliska medborgare, rapporterar Times of Israel.

Israel höjer även nivån för ett stort antal andra länder. Bland annat ligger även Storbritannien, Frankrike och Tyskland nu på en tvåa. Även för Kina och Ryssland har nivån höjts.

De ökade nivåerna kommer efter rapporter om ökad antisemitism runt om i världen. I det officiella uttalandet skriver Israels säkerhetsråd att man sedan krigets start sett en ökad hotbild mot israeler och judar. Därför rekommenderar de sina medborgare att tänka över icke-nödvändiga resor, till följd av det rådande världsläget.

De som behöver resa uppmanas att undvika att visa sin judiska eller israeliska identitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.