Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frilansjournalisten Jotam Confini berättar vad han såg på israeliska försvarsmaktens visning i klippet. Foto: Övervakningsbilder

Israel visade Hamas brutalitet på pressträff: ”Ledsen att sån här ondska fortfarande kan existera”

Uppdaterad
Publicerad

Israels försvarsmakt IDF visade under måndagen upp bilder de sa var filmade under Hamas attack den 7 oktober för journalister. Bilderna ska bland annat ha samlats in från Hamas egna kroppksameror.

Materialet har klippts ihop med bilder från övervakningskameror, bilkameror och mobiler från både Hamas och de israeliska offren.

Visningen var 43 minuter lång och syftade enligt IDF till att påminna världen om brutaliteten i Hamas attack.

Krig mellan Israel och Hamas

”Var tvungen att gå därifrån”

Varken ljud- eller bildupptagning från pressträffen var tillåtet av respekt för dödsoffrens anhöriga.

– Det var en samling av de hemskaste scener man kan föreställa sig, säger den danske frilansjournalisten Jotam Confini som var på plats.

– Jag var tvungen att gå därifrån tio minuter innan det var slut. Jag klarade det inte längre, jag hade sett nog.

Möts av misstro

Jotam Confini berättar att han ända sedan attacken mötts av misstro i sociala medier när han rapporterat om spåren av Hamas övergrepp mot civila.

– Folk kallar mig lögnare och sionist. Det är helt galet att det gått så långt att vi måste se det här för att övertyga världen om vad som hänt, trots de överväldigande bevisen.

– Varje dag rapporterar jag om hur många civila och barn som dör i Gaza och hur de saknar grundläggande förnödenheter. Men jag tycker samtidigt att vi har berättat alldeles för lite om de där 1 400 personerna som dödades i Israel, säger Jotam Confini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet