Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experter som AP talat med säger att det mesta tyder på att raketen som slog ner utanför Al Ahli-sjukhuset i Gaza avfyrades från palestinskt område. Foto: SVT

AP: Bildanalys visar – sjukhusexplosion troligen orsakad av raket från Gaza

Uppdaterad
Publicerad

En förlupen raket från Gaza är troligen förklaringen bakom explosionen på al-Ahli-sjukhuset i Gaza i tisdags, enligt nyhetsbyrån AP.

Det huvudsakliga beviset i AP:s analys är en video av mediebolaget Al-Jaazera.

Under en livesändning fångar kameran vad som verkar vara en raket som avvikit från en grupp raketer som avfyrats mot Israel. På videon syns hur raketen verkar falla isär, exploderar i luften och sedan faller mot marken.

Krig mellan Israel och Hamas

Sekunder senare syns och hörs explosioner från Gaza. Både tiden och platsen stämmer överens med explosionen som inträffade på gårdsplanen utanför al-Ahli-sjukhuset.

”Troligtvis en tragisk olycka”

AP:s analys bygger på ett rikt material från säkerhetskameror, satelliter, livesändningar och sociala medier. Man har dessutom låtit en handfull experter ta del av materialet.

Justin Crump, tidigare brittisk officer och nu vd för det Londonbaserade strategikonsultbolaget Skyline, säger att chansen att en raket av den typen som avfyrats faller sönder är stor.

– Det är uppenbart att den misslyckas med sin flygning och istället får snurr och faller sönder. Det här var troligtvis en tragisk olycka, säger Crump.

Liknande olyckor har inträffat tidigare, bland annat i fjol när en raket avfyrad av terrorgruppen Islamiska jihad föll ner över Gaza efter att ha gått sönder.

Oklart hur många som dog

AP uppger själva att deras analys inte räcker för att med säkerhet slå fast vem som faktiskt ligger bakom explosionen vid sjukhuset.

Flera tunga aktörer delar dock uppfattningen att Israel inte ligger bakom explosionen, däribland USA:s nationella säkerhetsråd.

Terrororganisationen Hamas lägger skulden på Israel, som i sin tur lägger skulden på Hamas bundsförvant Islamiska jihad.

Fortfarande står det inte klart hur många som faktiskt omkom i explosionen, då uppgifterna mellan den israeliska sidan och den palestinska sidan går isär och inte har kunnat bekräftas av oberoende part.

Det som går att slå fast är att det rör sig om ett stort antal omkomna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet