Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppgifterna från olika källor går isär – här är vad vi vet och inte vet om attacken. Foto: Mohammed Saber/EPA/TT

Lista: Tre oklarheter kring attacken mot sjukhuset i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens attack mot al-Ahli-sjukhuset i Gaza har sänt chockvågor över världen, men ännu återstår en rad frågetecken kring vad som egentligen hände. Krigets parter har helt olika versioner av det inträffade, och med begränsad tillgång till nedslagsplatsen kan det dröja innan oberoende aktörer kan utreda frågan.

Kriget mellan Israel och terrororganisationen Hamas sker inte bara i form av flygbomber och raketattacker. På informationsarenan flödar uppgifterna fritt, och båda sidor har stora poänger att vinna på omvärldens sympatier.

I den kontexten blir vad som kan tyckas vara en enkel sak – att reda ut hur många som faktiskt dödats i ett angrepp – mycket komplicerat.

Krig mellan Israel och Hamas

Svåråtkomlig nedslagsplats

Tisdagens förödande attack mot al-Ahli-sjukhuset i Gaza är inget undantag. Sedan angreppet har uppgifterna om antalet dödade spretat rejält.

De flesta experter är eniga om att det som krävs för att gå till botten med både omfattningen och ansvarsbördan är en oberoende utredning på plats. I nuläget har dock bara den palestinska sidan med Hamas i spetsen åtkomst till nedslagsplatsen.

Hör vad vi vet – och inte vet – om sjukhusattacken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet