Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Israelisk kritik mot Palestinaerkännande

Uppdaterad
Publicerad

Dagens svenska erkännande av Palestina möts av hård kritik från israeliskt håll och landets utrikesminister hävdar att beslutet ”stärker extremister.”

I en första kommentar till det svenska erkännandet av Palestina förkastar den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman det svenska initiativet och kallar det ”ett olyckligt beslut som stärker extremister”, enligt den israeliska dagstidningen The Jerusalem Post.

Den israeliske utrikesministern hävdade även att det svenska erkännandet nu kommer att leda till  att ”orealistiska förväntningar från palestinskt håll nu stärks”.

Ikea-parallell

För att understryka kritiken drog Avigdor Lieberman i sitt uttalande även en parallell mellan det komplicerade läget i regionen och den svenska möbeljätten Ikea.

– Det är tråkigt att den svenska regeringen har valt att använda en metod som orsakar stor skada och som inte leder till någon nytta. Sverige måste inse att det är svårare att lösa Mellanösternfrågan än det är att sätta ihop en Ikea-möbel.

”Hinder för fred”

Även den israeliske ambassadören i Sverige, Isaac Bachman, är kritisk till det svenska erkännandet av en palestinsk stat, och kallar det ett hinder för fredsprocessen, enligt TT.

– Det största hindret för fred är extremismen och radikalismen i vår region. Hamas uppmaning till våld och den palestinska myndighetens politiska och fysiska uppvigling mot Israel. Israel har tidigare visat viljan till fredlig samexistens och för att nå en kompromiss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet