Foto: SVT

Israelisk oro över Irans militära närvaro i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan införde USA sanktioner mot Iran bland annat på grund av att Iran flyttar fram sina positioner i flera länder i Mellanöstern. När Iran stärker sin militära kapacitet i Libanon och Syrien väcker det oro i Israel. Agenda har träffat israeler som bor i Golanhöjderna nära gränsen till Syrien.

Golanhöjderna annekterades av Israel 1980 och har aldrig erkänts av FN. Här, ett stenkast från det som i dag utgör Israels gräns mot Syrien, träffar Agendas utsända Eyal Ben-Reuven.

Han är före detta general och befälhavare för norra Israel som har sadlat om till riksdagspolitiker för ett av Israels oppositionspartier.

Agenda

Som många andra här är han djupt oroad över Irans allt starkare ställning på den syriska sidan av gränsen.

”Ett väldigt hot mot stabiliteten”

– Fram till för ett halvår sedan såg vi ett krig pågå på den syriska sidan. Nu har Syriens armé har tagit kontroll över området men där också finns Hizbollah, Irans utsända trupper, säger han och fortsätter:

– Iran har alltså närvaro här, och även i övriga Syrien. Det är ett väldigt hot mot stabiliteten och det lugn som åtminstone tycks råda just nu.

Just nu pågår en sorts lågintensivt krig mellan Israel och Iran inne i Syrien. Iran och Ryssland har varit president al-Assads allierade i Syrienkriget. I maj angrep Israel över 50 iranska mål inne i Syrien, sedan Iran skjutit ett 20-tal missiler över den israeliska gränsen. Oron ökar för fler iranska attacker mot Israel.

”Kan urarta på ett ögonblick”

– Om de försöker utöva terror mot Israel ligger det på Syriens ansvar. Då måste vi agera mot dem. Det kan urarta på ett ögonblick, säger Eyal Ben-Reuven.

Men den största oron gäller risken för att Iran i framtiden skulle kunna utveckla kärnvapen. Ron Ben-Yishai, israelisk krigs- och försvarsreporter, menar att Iran kan ha kärnvapen om 5-10 år.

– Ett kärnvapenhot – om Iran dessutom är kvar i Syrien – är ett existentiellt hot. Om hotet blir verklighet kan det innebära att Israel utraderas från kartan. Precis som iranierna helt öppet säger att de vill, säger han.

Se reportaget i Agenda söndag 17 november kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion Rouzbeh Parsi, chef för Mellanösternprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet