Israeliska armén uppmanar: Lämna norra Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Striderna mellan Israel och Gaza fortsatte under natten. Israelisk armé släppte flygblad över norra Gaza med uppmaningen att lämna området.

– Det har varit fortsatt bombardemang från Israels sida i Gaza. Man har attackerat ett antal mål, en Hamasledares hus och en Hamasbank har blivit bombad och sent igår kväll kom ett antal raketer från Gaza in i Israel. Bland annat träffades ett hus i södra utkanten av Tel Aviv, säger SVT:s utsände Claes JB Löfgren, på plats i Tel Aviv.

Enligt AFP ska Israeliskt stridsflyg under natten ha slagit till mot mer än 100 platser på Gazaremsan. Fyra raketer ska sedan midnatt ha skjutits mot södra Israel, enligt en talesman för den israeliska militären.

Den israeliska armén ska även under natten ha släppt flygblad över norra delen av Gaza.

Uppmanades lämna området

– Man uppmanade civilbefolkningen att lämna området, vilket brukar indikera att en markoperation är på väg.

En hel del människor från de norra delarna av Gaza lämnade också sina hem och begav sig söderut mot Gaza city.

Om det blir någon vapenvila eller inte, är ännu oklart. I går gick Hamas ut med meddelandet att det var klart för vapenvila, något som såväl Israel som Egypten tillbakavisade. Senare under kvällen fick även Hamas medge att det inte skulle bli någon omedelbar vapenvila.

Soldater redo för markoffensiv

När SVT besökte gränsen mellan Israel och Gaza under gårdagen var soldaterna redo för en markoffensiv.

– Det finns ju tiotusentals soldater vid gränsen. Vi var där i går och hörde hur de övar med stridsvagnsgranater, de är beredda att gå in – det är bara att trycka på en knapp, säger Claes JB Löfgren.

USA motsatte sig sent på tisdagen ett uttalande i FN:s säkerhetsråd om att fördöma eskaleringen i konflikten på Gazaremsan. Anledningen ska ha varit att det ”inte berört grundorsaken”, vilket enligt USA är raketbeskjutning från Gaza, meddelade Erin Pelton, taleskvinna för USA:s representation i FN.

– Därför kunde vi inte acceptera det här uttalandet, sade hon, enligt AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striderna mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet