Israeliska soldater om övervåld

Publicerad

Israel ignorerade totalt civilas säkerhet under kriget i Gaza förra året. Det påstår nu över 60 israeliska soldater som deltog i kriget, och som intervjuats av den humanitära organisationen Bryt tystnaden, skriver The Guardian.

Soldaterna vittnar om att de fick order om att betrakta allt i Gaza som ett hot och att ”inte spara på ammunitionen”. Stridsvagnar sköt slumpmässigt mot byggnader, utan att veta om det var civila eller militära mål.

Philippe Sands, expert på internationell humanitär rätt, beskriver vittnesmålen som en oroande inblick.

– Kanske kommer man säga att vittnesmålen är partiska men de kan inte ignoreras eftersom de kommer från personer med förstahandserfarenheter. Lagen kräver en ordentlig undersökning, säger han till The Guardian.

Cirka 2.200 palestinier dödades under kriget. Enligt soldaterna betraktades dödstalen som en prestation som skulle hålla Gaza ”tyst i fem år”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gazakonflikten

Mer i ämnet