Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från attacken i Jenin. Foto: ALAA BADARNEH/TT

Israeliska styrkor anföll Västbanken – flera palestinier döda

Uppdaterad
Publicerad

Israelisk militär genomförde natten mot måndag en storskalig attack mot Jenin på den ockuperade Västbanken och det stora flyktinglägret utanför staden.

Flera palestinier har dödats och ytterligare ett tiotals skadats, uppger det palestinska hälsodepartementet i ett uttalande.

Den israeliska militären kallar operationen för en ”kontraterroristisk insats” med syftet att ”slå mot terrorinfrastruktur” i Jenin. Räden beskrivs som den största i sitt slag på flera år, och hundratals soldater uppges ha varit involverade.

Luftstyrkor anföll natten mot måndag staden på Västbanken, rapporterar Reuters. Minst sex drönare ska enligt nyhetsbyrån ha setts cirkulera över staden och det angränsade lägret, där cirka 14 000 flyktingar bor  på mindre än en halv kvadratkilometer. Även upprepade skottlossningar och explosioner ska ha hörts.

Många döda och skadade

Enligt Richard Hecht, talesperson för militären, finns ingen bestämd tidplan för att avsluta insatsen som inleddes på måndagen.

– Vi beslagtar fortfarande vapen och ammunition, säger han.

Minst åtta personer har dödats och mer än 50 skadats, enligt det palestinska hälsodepartementet.

Den israeliska militären sa att dess styrkor slog till mot en byggnad som fungerade som ledningscentral för krigare från Jeninbataljonen, ett militärt paraply som inkluderar beväpnade män från de palestinska grupperna Fatah, Hamas och Islamiska Jihad.

”Ett riktigt krig”

Den senaste tiden har det skett en uppdrappning av våldet över Västbanken och Jenin har sett många israeliska räder under det senaste året, rapporterar BBC. Flyktinglägret har varit hjärtat i detta, enligt Reuters.

Ahmed Zaki, invånare i lägret, berättar för tv-kanalen att ”kolonner med israeliska arméfordon” tagit sig in i utkanten av lägret från flera gator.

Ambulansföraren Khaled Alahmad beskrev det som pågår i flyktinglägret som ”ett riktigt krig.”

Senast i maj genomförde Israel en rad attacker mot palestinska mål där ett flertal palestinier dödades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.