Spionprogrammet Pegasus har utvecklats av det israeliska övervakningsföretaget NSO. Foto: AP/TT

Israeliskt spionprogram användes mot palestinska aktivister

Publicerad

Det israeliska spionprogrammet Pegasus har använts mot sex palestinska aktivister och människorättsarbetare. Det visar en rapport från bland annat Amnesty international, uppger israeliska Haaretz.

Sedan tidigare har det uppdagats att aktivister, journalister och politiker blivit övervakade av det israeliska spionprogrammet Pegasus. Nu uppger Amnesty international, Citizen Lab och den ideella medieorganisationen Forbidden Stories att sex palestinska aktivister och människorättsarbetare är bland de drabbade.

Israeliska telefonnummer

Fyra av telefonnumren som drabbats är israeliska nummer, övriga två har palestinska telefonnummer. Det är första gången som Pegasus har hittats i en telefon med israeliskt nummer.

Enligt vapenexportslicensen som det israeliska försvarsministeriet har gett cyberfirman som ligger bakom spionprogrammet är det endast den israeliska säkerhetstjänsten som har rätt att spionera på israeliska eller palestinska områdens telefonnummer. Företaget, som enbart säljer sina produkter och tjänster till regeringar, har tidigare sagt att Pegasus inte är godkänd för att användas på israeliska telefonnummer.

Infiltrerar utan klick

Pegasus är ett spionprogram som utvecklats av det israeliska övervakningsföretaget NSO. Enligt NSO förbinder sig dess kunder att enbart använda tekniken i kampen mot terrorism eller grov brottslighet. Pegasus infiltrerar mobiltelefoner utan att mottagaren behöver klicka på någonting och kan ge tillgång till e-post, meddelanden och bilder samt spela in samtal och i hemlighet aktivera mikrofonen.

I juli kom beskedet att Israel tillsätter en kommitté för att utreda det misstänka missbruket av spionprogrammet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter svarar på tre frågor om spionprogrammet Pegasus. Foto: Emil Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.