Israels svar: ”Ger stöd till terrorn och uppmuntrar våld”

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliska regeringens reaktion på utrikesminister Margot Wallströms uttalande om Israels hantering av de palestinska knivattackerna blev som väntat hätsk. Därmed fortsätter ordkriget mellan UD och dess israeliska motsvarighet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström stöder terrorism och uppmuntrar våld, anser Israels utrikesdepartement.

Israel: stödjer terror och uppmuntrar våld

Isaac Bachman, israels ambassadör i Sverige, vill inte låta sig intervjuas om utrikesministerns efterlysning men skriver på Facebook:

”Med sina oansvariga och uttalanden baserade på vanföreställningar ger den svenska utrikesministern stöd till terrorn och uppmuntrar våld”.

Uttalandet är sanktionerat av Israels utrikesministerium.

Den starka reaktionen från Israel följer på Wallströms uttalande i riksdagen om en grundlig och trovärdig undersökning för att utröna om Israel tagit till utomrättsligt dödande i sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

Enligt det israeliska utrikesdepartementet är hennes uttalanden ”oansvariga och förvirrade”.

”Hatar Israel”

Tidningen Jerusalem Post har placerat Wallströms utspel högt på nyhetsplats. Enligt tidningen föreslår Israels forskningsminister Ofir Akunis en utredning om ”hur en kvinna som så utan omsvep hatar Israel valdes och fortfarande har posten som Sveriges utrikesminister”.

Det är inte första gången som den svenska utrikesministern retat upp sina israeliska kolleger. Under en interpellationsdebatt i riksdagen för drygt en månad sedan var första gången hon nämnde begreppet  ”utomrättsliga avrättningar” i anslutning till med Israels hantering av de upprepade knivattackerna och redan då blev de israeliska reaktionerna kraftiga.

Wallström hävdade å sin sida att Israel missuppfattar henne med flit och att det är en sport att ge sig på Sverige.

Inte hela svaret

Enligt Wallströms pressekreterare menar att den skarpa kritiken från bland annat israeliska UD kan bero på att kritiker inte läst hela hennes uttalande.

– Möjligen har inte alla kunnat läsa hela svaret, det gavs ju på svenska, läser man det så är det tydligt, säger pressekreterare Erik Wirkensjö.

UD översatte under tisdagskvällen Wallströms svar i interpellationsdebatten till engelska och länkade till det från hennes Twitterkonto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer