Istanbulmisstänkt: Jag fick order från IS

Uppdaterad
Publicerad

Den 34-åring som misstänks för nyårsnattens blodiga dåd på nattklubben Reina i Istanbul ska i polisförhör ha sagt att IS-jihadister i Syrien beordrade attacken, enligt turkiska medier.

Mannen, som är uzbekisk medborgare, ska också ha berättat att han tog sig in i Turkiet från Iran i januari 2016, och att han tillbringade merparten av fjolåret i den centralt belägna staden Konya. I mitten av december uppges han ha flyttat till Istanbul, i syfte att hitta en lämplig plats att slå till mot.

Enligt den ursprungliga planen skulle dådet ske på Taksimtorget i Istanbul. Men där var säkerhetspådraget på nyårsnatten alltför stort, ska mannen ha sagt i förhören.

Efter drygt två veckors intensiv jakt kunde polisen i måndags gripa mannen i en lägenhet i Istanbul. Utöver 34-åringen greps en irakisk man och tre kvinnor från Egypten, Senegal och Somalia. Mannen har erkänt attacken, som krävde 39 människors liv, och hans fingeravtryck fanns på brottsplatsen, enligt turkisk polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattklubbsattack i Istanbul

Mer i ämnet