IT-attack mot danska försvaret – hemsidor låg nere

Uppdaterad
Publicerad

Flera av danska försvarets hemsidor låg under torsdagskvällen nere efter en överbelastningsattack, det rapporterar den danska tidningen Berlingske.

– Försvarets IT-byrå arbetar med att säkra att överbelastningen stoppas, skrev danska försvarsministeriet på Twitter.

Enligt försvarsministeriet innebar attacken att dess hemsida inte fungerade. Detsamma gällde danska försvarsmakten, danska försvarets underrättelsetjänst och centrum för cybersäkerhet.

Danska försvarsmaktens hemsida fungerade igen vid 19:30 och vid 20:30 verkade även de andra sidorna ha återgått till normal funktion

Överbelastningsattack

Till en början meddelade försvarsministeriet att ett tekniskt fel låg bakom problemen, men senare ändrades utlåtandet till att det var ett angrepp som orsakat dem.

– Det visar sig vara en överbelastningsattack (DDoS), där bakomliggande webservrar stressas till den grad att de inte kan svara och visa de vanliga hemsidorna, skriver danska försvarsministeriet på Twitter.

Enligt ministeriet arbetade man under torsdagskvällen för att lösa problemen. Vad myndigheten erfar ska attackerna inte ha påverkat försvarets operativa förmåga. I övrigt vill man inte kommentera händelsen.

Drabbat flera länder i närtid

För en vecka sedan skedde en liknande attack mot Försvarsmakten här i Sverige. Då låg Försvarsmaktens hemsida nere i tio minuter. I somras drabbades en rad hemsidor tillhörande det norska försvaret, som menade att en pro-rysk hackergrupp låg bakom, det skriver Danmarks Radio.

DDoS – Distributed Denial of Service

En överbelastningsattack, även kallad DDoS-attack, går ut på att en angripare skickar så många förfrågningar till en server att den inte kan besvara alla. Detta innebär att servern blir otillgänglig för vanliga användare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.