Italien går till val med osäker utgång

Uppdaterad
Publicerad

Klockan sex på söndagsmorgonen öppnade vallokalerna i Italien. Populist- och extremhögerpartier väntas gå starkt framåt i en valrörelse som har präglats av främlingsfientliga tongångar.

Klockan 19 hade strax över 58 procent av italienarna röstat. Siffrorna är svåra att jämföra med förra valet eftersom det hölls under två dagar, men valdeltagandet har de senaste valen legat på mellan 75 och 80 procent.

Dagen började med problem på vissa håll. I flera valdistrikt hade fel med valsedlarna upptäckts. Både felaktiga namn och fel partisymboler på valsedlar konstaterades.

Val i Italien 2018

I Palermo tvingades man natten före valdagen trycka 200.000 nya valsedlar. Många vallokaler öppnade därför sent.

Berlusconi störd av toplessprotest

När före detta premiärminister Silvio Berlusconi skulle rösta i Milano stördes han av en Femen-aktivist. Kvinnan hade skrivit ”Berlusconi, ditt bäst före datum har gått ut” på sin överkropp och hoppade upp på ett bord i vallokalen, rapporterar AP.

– Det gick över så snabbt att jag inte fick en möjlighet att se henne, kommenterade Berlusconi.

Dyster valrörelse

Sammandrabbningar mellan högerextremister och antifascister har stört en dyster valrörelse präglad av oro för invandring och missnöje med landets ekonomi.

Resultatet kan bli ett dödläge mellan den populistiska Femstjärnerörelsen, Berlusconis högerallians och den styrande mitten-vänstern företrädd av Demokratiska partiet.

Ny vallag

En ny vallag komplicerar situationen genom att göra det svårare att få majoritet i år.

De senaste opinionsmätningarna visar att Berlusconis allians leder med 37 procent, följd av Femstjärnerörelsen med 28 och mitten-vänstern med 27 procent.

Vallokalerna stänger klockan 23 söndag kväll. En första prognos väntas tidigt på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Italien 2018

Mer i ämnet