Italien har det lägsta barnafödandet i Europa. Foto: Elise Amendola/TT

Italien lovar mark till par som blir trebarnsföräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Italienska föräldrar som får sitt tredje barn de kommande tre åren ska belönas med ett stycke mark, föreslår Italiens nytillsatta regering, som dessutom vill ge räntefria lån till de par som väljer att bosätta sig i närheten av marken.

Drygt 460 000 nya italienare såg dagens ljus förra året, en rekordlåg siffra i ett land som länge kämpat med lågt barnafödande. Nu vill den populistiska koalitionsregeringen vända trenden genom att utdela en belöning för det tredje barnet.

Par som får sitt tredje barn de kommande tre åren kommer att tilldelas ett stycke statligt ägd mark att få använda gratis i 20 år, enligt ett förslag från högerpopulistiska Lega i regeringens budget. Skaffar man dessutom sitt första hem i närheten av marken utlovar staten ett räntefritt lån på upp till 200 000 euro. Erbjudandet ska endast gälla gifta par.

Kritiserade kampanjer

Förslaget löser två flugor i en smäll åt regeringen. Staten kommer att använda 50 procent av sin mark för reformen. Marken som delas ut till nyblivna föräldrar är dyr för staten att underhålla och svår att sälja, skriver tidningen Corriere della Sera. 

Koalitionsregeringen mellan Lega och populistiska Femstjärnerörelsen är inte den första som försöker få italienare att skaffa fler barn. 2016 fick den dåvarande socialdemokratiska regeringen dra tillbaka en kampanj efter kritikstorm mot bilder på skrumpna bananer och kvinnor som höll i timglas med texter som ”skönhet har inte en ålder, det har fertilitet” och uppmaningar till medborgarna att ”sätta igång”.

Både det nya förslaget och de tidigare kampanjerna har sågats för att de inte tar itu med vad kritikerna menar är det verkliga problemet – hög arbetslöshet, låga löner och svårigheter för kvinnor att återgå till arbetet efter att ha fött barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.