Italiens vice premiärminister Matteo Salvini efterlyste i torsdags nyval, då han anser att det inte finns en majoritet i parlamentet för regeringen. Arkivbild. Foto: Maurizio Brambatti/TT

Italienska Lega tar steg mot nyval

Uppdaterad
Publicerad

Det italienska regeringspartiet Lega tar initiativ till en misstroendeomröstning mot sin egen koalitionsregering, skriver partiet i ett uttalande. Draget för Italien ännu ett steg närmare nyval.

Legaledaren Matteo Salvini konstaterade redan i torsdags att regeringen inte längre har en parlamentarisk majoritet bakom sig och efterlyste nyval. Och partiet spiller ingen tid – redan på fredagsförmiddagen meddelade man sin avsikt att lägga fram ett misstroende i italienska senaten.

”De som slösar tid skadar landet”, skriver Lega i uttalandet.

Bråk om tåg och skatter

Den brokiga koalitionen mellan främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) har länge knakat i fogarna. Den senaste tvistefrågan är en omstridd snabbtågslinje mellan Turin och franska Lyon, som M5S vill stoppa, men Lega är för. Tidigare i somras hamnade Salvini och M5S-ledaren Luigi Di Maio i luven på varandra om sin syn på EU-kommissionens nästa ordförande Ursula von der Leyen.

I början av juni hotade den partilöse premiärministern Giuseppe Conte att hoppa av sin post om inte Salvini och Di Maio, som båda är vice premiärministrar, begravde stridsyxan. Den gången gällde konflikten skattesänkningar, som slutligen röstades igenom. Även under kampanjerna inför valet till EU-parlamentet i maj attackerade de båda partierna varandra hårt.

-Den här regeringen har varit slut ett tag, konstaterar statsvetaren Stefano Folli för nyhetsbyrån AFP.

-Det är tydligt att vi inom några månader kommer att ha en högerregering, för vänstern är svag och M5S är i kris.

Folli spår att nästa regering blir högerradikal och kommer att utmana EU. Redan nu förekommer spekulationer om att det populära Lega kan komma att söka en koalitionspartner i det högerextrema, nationalistiska partiet Italiens bröder (Fratelli d'Italia).

Omvända roller

Det udda politiska äktenskapet mellan Lega och M5S värktes fram genom en lång förhandling efter fjolårets parlamentsval. Då var det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen den stora segraren med 32 procent av rösterna, mot Legas 17 procent.

Därefter har maktförhållandena kastas om. Salvinis vägran att ta emot flyktingbåtar, den i övrigt strama invandringspolitiken samt Legas fokus på skattesänkningar har vunnit gehör hos italienarna och i EU-valet fick partiet hela 34 procent av rösterna.

Bakgrund: Italiens styre

Italiens regering tillträdde i juni i fjol efter månader av politisk osäkerhet och besvärliga förhandlingar. Den består av en koalition mellan främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen. Flera statsråd, däribland premiärminister Giuseppe Conte, är partipolitiskt oberoende.

Regeringen har utmärkt sig genom sin EU-kritiska hållning, hårda migrationspolitik och sina planerade välfärdssatsningar. Båda koalitionspartierna är förhållandevis Rysslandsvänliga.

Lega hette tidigare Lega Nord och växte fram i norra Italien i slutet av 1980-talet. Partiet vill ha ett federalt Italien med långtgående regionalt självstyre, men på senare år har den federala frågan tonats ned. Partiet beskrivs ofta som högerextremt och populistiskt och profilerar sig som EU-kritiskt och invandrarfientligt. Lega fick 17,4 procent av rösterna i fjolårets val men har nu ett stöd på cirka 34 procent.

Femstjärnerörelsen (M5S) fick flest röster (32,7 procent) i valet i mars 2018, men har sedan dess tappat stöd. Partiet som bildades 2009 ifrågasätter Italiens medlemskap i EU och förordar en mer restriktiv invandringspolitik. Direktdemokrati och miljöfrågor har också varit viktiga, liksom införandet av så kallad medborgarlön.

Källa: Utrikespolitiska institutet; NE med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.