Italiens vice premiärminister Matteo Salvini säger parlamentet kan komma att sammankallas under nästa vecka för att inleda processen för ett nyval. Foto: Maurizio Brambatti/ANSA via AP/TT

Matteo Salvini efterlyser nyval i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Italien kan gå mot nyval efter bråk i koalitionsregeringen om finansieringen av en snabbtågslinje. Vice premiärminister Matteo Salvini efterlyser nyval – och säger att det inte längre finns en majoritet i parlamentet bakom regeringen.

– Låt oss gå raka vägen till parlamentet för att berätta att det inte längre finns en majoritet... och snabbt vända oss till väljarna, säger inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega.

Salvini säger att parlamentet kan komma att sammankallas under nästa vecka för att inleda processen.

Även Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio säger att hans parti är redo för nyval.

”Vi är redo, vi bryr oss inte det minsta om att inneha regeringsposter och det har vi aldrig gjort”, säger han i ett uttalande.

Bråk om snabbtåg

Italien styrs av en koalitionsregering mellan Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S). Spekulationerna har på senare tid gått höga om huruvida regeringen ska spricka sedan partierna varit oeniga om finansieringen av en snabbtågslinje.

De två partierna har varit nära att gå skilda vägar tidigare. I mitten av juli spekulerades i om regeringen skulle spricka, då på grund av olika syn på EU-kommissionens nya ordförande, tyska Ursula von der Leyen.

Maktbalansen har ändrats

I början av juni hotade den partilöse premiärministern Giuseppe Conte att avgå om inte ledarna för Lega och M5S började prata med varandra. Bråket den gången handlade om skattesänkningar som de till slut kom överens om att genomföra.

Salvinis önskan om nyval kan bottna i en önskan att stärka Legas stöd i parlamentet. Maktbalansen mellan Lega och Femstjärnerörelsen har nämligen kastats om sedan EU-valet i våras.

Lega fick då 34 procent av rösterna, till skillnad från 17 procent i det nationella valet förra året. Samtidigt minskade stödet för Femstjärnerörelsen till drygt 17 procent i EU-valet, att jämföra med 32,5 procent i det nationella valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer