Ett lagförslag från inrikesminister Matteo Salvini har godkänts i senaten och väntas snart bli godkänt även i underhuset. Foto: TT

Italien skärper migrationspolitiken – dömda ska kunna fråntas medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad
Italien kommer snart att kunna dra in asyl vid allvarliga brott och frånta terrordömda medborgarskapet. Ett lagförslag från inrikesminister Matteo Salvini har godkänts i senaten och väntas snart bli godkänt även i underhuset.

Italiens högerpopulistiska Lega uppfyller ett av sina mest omtalade vallöften – under november väntas det italienska parlamentet ta sista steget för en skärpning av migrationspolitiken.

Den nya lagen sätter stopp för ett tvåårigt uppehållstillstånd som getts ut av humanitära skäl till personer som inte har flyktingstatus, men som av olika anledningar inte kan återvända till sina hemländer. 25 procent av asylsökarna i Italien beviljades ett sådant uppehållstillstånd under 2017.

Kan dras in vid brott

En annan typ av uppehållstillstånd kommer nu istället att ges till dem som utsatts för grovt utnyttjande, våld i hemmet, är i behov av vård, har varit till stor nytta för samhället eller vars land drabbats av naturkatastrof, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. De nya uppehållstillstånden kommer att gälla i ett år eller sex månader.

Den som ansökt om flyktingstatus, men bedöms vara ”farlig för samhället” eller är dömd i första instans, kommer att få sin ansökningsprocess upphävd.

Asyl kommer också att kunna dras in för den som begår sexbrott, våldsbrott, grovt rån och smugglar knark. Dessutom kommer personer som döms för terrorbrott kunna bli fråntagna sitt italienska medborgarskap.

”Betyder inte att människor vänder hem”

Kritikerna, bland dem katolska kyrkan, menar att förslaget riktar in sig mot dem som redan finns i landet och kommer tvinga fler till ett liv utanför systemet när de känner att det är hopplöst att försöka få laglig rätt att vistas i Italien.

163 senatorer röstade i veckan för den nya lagen och 59 emot. 19 personer la ned sina röster, enligt Ansa.

Bland de nedlagda rösterna kom flera från medlemmar i populistiska Femstjärnerörelsen, Legas koalitionsparti, som protesterat mot delar av lagförslaget. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer