Matteo Renzi. Foto: TT

Italien stoppar EU:s budget

Uppdaterad
Publicerad

Italien har tagit ett första steg till att göra verklighet av hoten om att stoppa EU:s budget. I protest mot att landet inte får någon hjälp med att hantera flyktingkrisen har man nu lagt in ett veto i förhandlingarna.

Italien som länge varnat för att man inte klarar av att hantera mängden flyktingar som kommer via Medelhavet satte på tisdagen ned foten under förhandlingarna om EU:s budget för kommande år.

Under ett besök på universitetet i Catania på Sicilien berättade den socialdemokratiske premiärministern Matteo Renzi att Italien har lagt in ett första veto under överläggningarna, i förhoppning om att pressa andra EU-länder att hålla sig till sin del av överenskommelsen om omplaceringen av flyktingar.

– De vill att Sicilien ska ta på sig hela bördan, rädda tusentals liv och hitta lösningar på svåra problem, och så ger de pengar till europeiska länder som inte bara inte respekterar överenskommelsen de undertecknat, utan också använder våra pengar för att resa murar och hålla asylsökande borta, sa en ilsken Renzi.

”Tröttnat på tvetydigheten”

Sandro Gozi, Italiens representant under förhandlingarna, säger att man har tröttnat på EU:s tvetydighet och motsägelser.

– Vi är varken nationalister eller populister, men vi är trötta på ett Europa som bestämmer något och inte håller sig till det. Vi är trötta på ett Europa som är litet när det kommer till stora saker och stort när det handlar om små. Och vi är övertygade att om Europa inte ändras så börjar vi se början på dess sönderfall.

Italien har i år tagit emot omkring 160.000 asylsökande. Hittills har totalt strax över 1.500 omförflyttats till ett annat EU-land.

Renzis framtid står på spel

Renzi har på sistone intensifierat sin kritik av EU. Premiärministern är extremt pressad på hemmaplan sedan opinionssiffror nyligen börjat peka på att han kommer att förlora en viktig folkomröstning om konstitutionella reformer i början av december.

Renzi har tidigare sagt att han kommer att avgå om han förlorar omröstningen som handlar om att göra det enklare för italienska regeringar att driva igenom politiska beslut.

EU kommer att fortsätta förhandla om budgeten under veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.