Italien väntas införa vaccinkrav för att få gå till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Italien kommer att införa vaccinationskrav för att få gå till jobbet. Utan ”Green Pass” kommer ingen att få arbeta och inte få någon lön. De som vägrar riskerar att bli av med jobbet.

Den italienska regeringen har bönat och bett för att få fler att covid-vaccinera sig. Nu tryter tålamodet i takt med att hösten närmar sig, allt fler blir sjuka och dödstalen många dagar ligger på 70 avlidna på ett dygn.

– Man kan inte tala om personlig frihet när man riskerar andra människors liv med sitt beteende, sa premiärminister Mario Draghi nyligen.

Italien har redan infört krav på så kallat Green Pass för att folk ska få äta på restaurang, gå på gym, bar, bibliotek, museum, åka tåg och mycket annat. Personal inom skolan och vården har redan krav på att vaccinera sig för att få jobba. Från den 4 oktober blir det även samma krav för all personal på myndigheter, kommuner och en rad andra områden. Men det anses ändå inte tillräckligt.

– Vi är på väg mot obligatoriskt vaccin även för alla privatanställda och privata företag, säger affärsminister Mariastella Gelmini till italienska medier.

De flesta som intensivvårdas är ovaccinerade

Av patienterna på landets intensivvårdsavdelningar rapporteras mellan 80 och 90 procent vara ovaccinerade.

Nära 70 procent av italienarna är fullt vaccinerade. Men nästan 10 miljoner har ännu inte vaccinerat sig – lika många som hela Sveriges befolkning. Mest oroad är regeringen över att nära fyra miljoner personer över 50 år, alltså de som riskerar mest, inte vaccinerats än. Därför anser man att tvång är enda vägen att gå.

– Vi kan inte ha och ska inte ha en tredje vinter med nedstängningar, säger premiärminister Draghi.

För kostsamt med nedstängning

De ekonomiska, sociala och psykologiska konsekvenserna av en ny lockdown och hårda restriktioner bedöms som alltför kostsamma.

De som inte har Green Pass för vaccin måste varje dag på jobbet visa upp ett nytaget covidtest, vilket regeringen hoppas ska vara för dyrt och krångligt för att folk ska välja det alternativet. Den som inte kan jobba får ingen lön och riskerar även att förlora jobbet. Förslaget väcker protester, men opinionsundersökningar visar att runt 80 procent av italienarna är positiva till det. Sedan tidigare är tio olika vaccin, bland annat mot flera barnsjukdomar, obligatoriska i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.