Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Linde: ”en majoritet stor bakom regeringens linje”. Foto: Morgonstudion

Nu införs vaccinkrav för vårdpersonal i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Från och med onsdagen är det obligatoriskt för hälso- och vårdpersonal i Frankrike att vaccinera sig mot covid-19.

Över 80 procent av all vårdpersonal är redan fullvaccinerade, enligt den franska folkhälsomyndigheten. Men de anställda som inte vill ta sprutan kommer att bli avstängda från jobbet utan lön.

De hårdare kraven på vaccinering meddelades av president Emmanuel Macron i juli. Regelverket omfattar även administrativ personal, brandmän och annan akutpersonal som jobbar med personer i särskilt utsatta positioner. Det gäller också en del av polisstyrkan.

Får inte fortsätta jobba

För att få fortsätta arbeta som vanligt måste anställda nu visa upp ett certifikat till arbetsgivare om att de är vaccinerade mot covid-19.

– Gör de inte det så blir de avstängda från sitt jobb utan lön. Har man bara en vaccindos så måste man visa upp ett negativt coronatest var tredje dag och man har nu en månad på sig att ta nästa dos, säger Ida Linde, journalist i Paris, i SVT:s Morgonstudion.

Men kraven har också mötts av våldsamma protester i städer över hela landet. De senaste månaderna har hundratusentals gått ut på gatorna och protesterat varje helg.

En av dem som protesterade under tisdagen var Vanessa Perotti, vårdanställd som precis meddelat ledningen på sjukhuset där hon arbetar att hon inte planerar att vaccinera sig.

– De svarade att om jag inte vaccinerar mig före onsdag morgon så får jag inte jobba kvar på sjukhuset och får ingen lön, säger hon.

”De flesta vill vaccinera sig”

Det franska parlamentet röstade i somras även igenom en lag om hälsopass som har mött stora protester. Enligt Ida Linde är det unikt i Europa, där få länder har gått så långt i sina coronarestriktioner som Frankrike har valt att göra.

– Men de flesta vill faktiskt vaccinera sig. Opinionsmätningar visar att en majoritet står bakom regeringens linje. En majoritet verkar tycka att det är viktigt att vård- och omsorgspersonal är vaccinerade.

Enligt folkhälsomyndigheten Santé Publique Franceär 84 procent av vårdpersonalen fullvaccinerade. Minst 88 procent har fått en dos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer