54-årige Conte nominerades till posten som premiärminister i måndags, men lyckas inte bilda regering. Foto: TT (Arkivfoto)

Italiens Conte ger upp regeringsbildning

Uppdaterad
Publicerad

Italiens tilltänkte premiärminister Giuseppe Conte har kastat in handduken, sedan president Sergio Mattarella nobbat hans ekonomiministerkandidat.

– Jag har gett upp mitt mandat att bilda en förändringsregering, säger Conte under måndagen.

Närmare tre månader efter valet såg det ut som att Italien skulle få en koalitionsregering mellan främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen under teknokraten Giuseppe Conte, en politisk nybörjare.

Men presidenten Mattarella godkände inte hans förslag till ekonomiminister, den 81-årige ekonomen Paolo Savona. Savona har tidigare talat om att Italien ska lämna euron, vilket enligt presidenten gör honom omöjlig i rollen.

Mattarella hänvisar till att han ”måste skydda italienarnas besparingar”, och poängterar att han godkänt alla andra förslag till ministrar som lagts fram.

Ännu inte bestämt om nyval

Ledarna för Femstjärnerörelsen och Lega, Luigi Di Maio och Matteo Salvini, förkastar vetot, och ser det som att Italien viker sig för Tyskland, kreditvärderingsföretag och finanslobbyn.

Nu riskerar Italien i stället nyval. Mattarella har kallat till sig Carlo Cattarelli, som tidigare arbetat för internationella valutafonden IMF, för samtal under måndagen om att bilda en tillfällig teknokratregering fram till dess. En sådan kommer dock att få problem, då Lega och Femstjärnerörelsen har majoritet i båda kamrarna.

I ett tv-sänt tal under söndagen sade presidenten att han inte kan skyllas för dödläget som nu uppstått. Mattarella tillade att han föreslagit andra alternativ på finansmiministerposten, men att de avvisats av både MS5 och Lega.

Presidenten uppgav att ett beslutat om ett nyval ska utlysas eller inte väntas komma ”inom kort”.

Varit svårt att bilda regering

Sedan valet hölls i mars har det tagit lång tid att tillsätta en regering. Mitten-höger koalitionen med bland annat Silvio Berlusconis Forza Italia och Lega fick tillsammans 37,5 procent av rösterna och Femstjärnerörelsen fick motsvarande 32 procent. Alla partiledarna utropade sig till valets segrare.

Därefter har det varit fram och tillbaka vilka partier som faktiskt skulle kunna bilda regering.

54-årige Conte nominerades till posten för en vecka sedan av populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega efter att de två partierna till sist hade lyckats enas kring ett regeringsprogram drygt två och en halv månad efter det italienska valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.