Venedig fylldes med vatten efter att ett kraftigt regnoväder drog in över södra Italien på tisdagen. Foto: Marco Bertorello/AFP/TT

Italien utlyser nödsituation i Venedig

Uppdaterad
Publicerad

Italien har förklarat nödsituation i Venedig efter att staden har översvämmats, skriver BBC. Som högst har vattennivån varit 187 centimeter över det normala. Landets premiärminister säger att regeringen nu kommer att agera snabbt för att skjuta till pengar och resurser.

Mer än 80 procent av Venedigs yta var under vatten när tidvattnet var som högst. Italiens premiärminister Giuseppe Conte beskriver översvämningen som ”ett slag i hjärtat av vårt land”, skriver BBC.

Premiärministern säger att regeringen nu kommer att agera snabbt. Både med pengar och andra resurser.

”Det gör ont att se staden så förstörd, dess konstnärliga arv äventyras, dess kommersiella verksamhet går på knäna”, skriver Conte i ett Facebookinlägg efter att ha besökt Venedig sent på onsdagen.

Bygga barriärer

Conte meddelade också efter sitt besök att regeringen nu kommer att påskynda byggandet av det strukturella skyddet i lagunstaden. Han hänvisar till det så kallade ”Mose-projektet”, ett hydrauliskt barriärsystem som ska kunna stänga av lagunen när havsnivån stiger och vid vinterstormar.

Folk i Venedig kan även kräva att få upp till 5 000 euro för akuta åtgärder, enligt Conte. Företag har möjlighet att få upp till 20 000 euro i kompensation.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte visas runt med taxibåt i Venedig under sitt besök i veckan.

Översvämning på politiskt möte

När regionstyrelsen i Venedig diskuterade budgeten för 2020 under ett möte i tisdags började lokalen ta in vatten, enligt styrelsemedlemmen Andrea Zanoni, rapporterar CBS News och CNN.

Zanoni skriver i ett inlägg på Facebook att rummet ironiskt nog översvämmades två minuter efter att majoritetsligan, partierna Italiens bröder och Forza Italia, röstat nej till ett ändringsförslag för att motverka klimatförändringar.

Två döda

Två personer ska ha omkommit under översvämningarna, enligt BBC och Independent. En man avled efter att ha fått en kraftig stöt när han försökte starta en pump i sitt hem. Den andra personen hittades död på ön Pellestrina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer