Femstjärnerörelsens Luigi Di Maio och Legas Matteo Salvini skakar hand efter att ha bildat regering. Foto: Fabio Frustaci, TT arkiv

Analys: ”Italiens regering enad emot EU:s krav – än så länge”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

EU-kommissionen hotar Italien med disciplinära åtgärder om inte landet tar tag i sin statsskuld. Ett hot som förutom miljardböter framför allt kan innebära att regeringen faller – även om den just nu tycks stå enad. Mot EU.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Hotet om åtgärder var relativt väntat men inte desto mindre allvarligt. Italienska La Repubblica var först ut med att berätta om den 20 sidor långa rapporten från EU-kommissionen där man slår fast att Italien riskerar miljardböter om inte regeringen ytterligare drar åt svångremmen.

Nya slitningar

Beskedet från EU-kommissionen väcker kraftiga – och skilda – känslor i Italien. I huvudstaden Rom träffade premiärminister Giuseppe Conte redan i går president Sergio Mattarella. De två diskuterade koalitionsregeringens framtid efter EU-valet samt även ekonomin. Conte sa efteråt att han var försiktigt optimistisk.

Dagens besked från EU-kommissionen lär dock innebära nya slitningar i den regering som redan knakar i fogarna. EU-valet innebar en stor triumf för regeringspartiet Lega och dess ledare, inrikesminister Matteo Salvini. Den andra regeringspartnern, Femstjärnerörelsen, gjorde däremot ett mycket svagt val och partiledaren Luigi Di Maio har varit pressad och ifrågasatt.

Salvini utnyttjar valresultatet till att hävda att det nu är Lega som håller i dirigentpinnen i regeringen. Ett av Legas vallöften var en platt skatt på 15 procent, något som skulle kosta 30 miljarder euro.

Hot mot ekonomin

Enligt italienska medier har partiledarna Salvini och Di Maio diskuterat att avsiktligt bryta mot EU:s budgetregler. Något som fått premiärminister Conte att hota med att avgå. Italienska politiska kommentatorer säger att Legas starka valresultat och frikostiga löften skapar oro i Bryssel och är en av orsakerna till EU-kommissionen nu agerar kraftfullt mot Italien.

En av de tongivande politiker som är mest kritisk till euro-samarbetet är Claudio Borghi, ekonomisk rådgivare åt Salvini. Han är ordförande i det italienska underhusets budgetkommitté. Borghi, och de som står på hans sida, hävdar att EUkommissionens sparkrav på Italien skulle innebära att landets ekonomi ännu mer stannar av.

Tilltagande EU-skepsis

Inrikesminister Salvinis linje har hittills alltid varit att Italien ska förbli kvar i samarbetet. Efter att Lega fått hela 34 procent i EU-valet har han dock gått hårt ut och sagt att man tänker hålla vad man lovat väljarna. I motsats till i december i fjol är det alltså inte säkert att Italiens regering denna gång lika lätt böjer sig för EU-kommissionens sparkrav.

Bland Femstjärnrerörelsens väljare finns också många EU-skeptiker. Partiet tappade sex miljoner väljare i EU-valet och behöver återvinna deras förtroende.

Premiärminister Conte manar å sin sida till lugn och menar att Italien måste följa reglerna som alla andra. Samtidigt tycks alltså Di Maio och Salvini föra samtal om att stå enade – i nuläget. Jennifer Wegerup

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.