Foto: TT

Italiensk domstol: Rätt med vaccintvång i skolor

Uppdaterad
Publicerad

Det är fullt rimligt att begära att barn i Italien har getts de vanligaste vaccinationerna innan de får börja gå i skolan. Det slog under onsdagen landets författningsdomstol fast.

Den italienska författningsdomstolen har avslagit en överklagan från den lokala regeringen i Veneto-regionen gällande vaccinationstvång för skolbarn, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. Enligt en nystiftad nationell lag kan italienska skolor neka elever tillträde om de saknar tio av de vanligaste vaccinationerna.

Domstolen motiverar sitt beslut med att lagen är berättigad med tanke på det sjunkande antalet barn i Italien som vaccineras. Dessutom, menar man, är det en lag som bör fattas på riksnivå, och inte lokalt.

Medborgare har protesterat på flera håll i Italien sedan lagen instiftades. Föräldrar har också trätt fram och vittnat om hur deras barn nekats skolgång på grund av bristfällig vaccinering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer