Debatten om vem som bär ansvar för olyckan i Genua har tagit fart. Foto: AP Photo/Antonio Calanni

Italienska regeringen jagar ansvariga för brokollapsen i Genua

Uppdaterad
Publicerad

Den italienska regeringen jagar efter någon att ställa till svars efter brokollapsen i Genua. Allt ifrån företag som underhåller italiens privatiserade bilvägar till EU:s budgetregler har hamnat i skottlinjen för häftig kritik. – Folk ska ställas till svars, säger SVT:s reporter David Boati i Italien.

Vid lunchtid under onsdagen höll Italiens transport- och infrastrukturminister Danilo Toninelli från Femstjärnerörelsen (M5S) en presskonferens där han kräver att ledningen för Autostrade per l'Italia, som sköter drift och underhåll av vissa av landets motorvägar, avgår.

– Toninelli vill att folk ska ställas till svars. Han tycker inte att det fungerar att italienarna betalar dyra vägavgifter och får en bro som inte håller, säger SVT:s reporter David Boati på plats i Genua.

Vägar kan förstatligas

I ett Facebookinlägg publicerat tidigare under onsdagen skriver ministern att den regeringen överväger att säga upp kontraktet med Autostrade per l'Italia och ge dem böter på motsvarande 1,5 miljarder kronor.

Enligt David Boati kommer regeringen undersöka vilka tänkbara konkurrenter som kan ersätta Autostrade per l'Italia baserat på vad de erbjuder för säkerhet. Om inget tillräckligt bra förslag dyker upp kan vissa av vägarna komma att förstatligas.

– Man vill ge uppdraget till den aktör som tänker mest på säkerheten, säger Boati.

Vill underminera EU:s roll i ekonomin

Regeringen pekar även finger på EU och unionens budgetregler.

Matteo Salvini, partiledare för EU-skeptiska Lega, menar att restriktionerna på ett medlemslands budgetunderskott kan försätta italienarnas liv i fara. Medlemmarnas budgetunderskott får inte överstiga 3 procent.

SVT:s David Boati menar att EU-kritiken är ett sätt för regeringen att underminera EU:s roll och inflytande i landets ekonomi.

– Femstjärnerörelsen har lovat lägre skatt och medborgarlön under valet. För att kunna försöka införliva dessa vallöften behöver man spräcka den budget man lagt fram, säger Boati.

Oppositionen tyst

Inget av oppositionspartierna har kommit med någon kritik mot vare sig regeringen eller någon annan berörd part i oyckan.

– Man har än så länge bara uttryckt sin sorg över alla människor som omkommit i olyckan, säger Boati.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer