Foto: TT/SVT

Dödssiffran stiger – 43 döda

Uppdaterad
Publicerad

Nu stiger dödssiffran efter broraset i Genua nordvästra Italien.

Minst 39 personer har dött – samtidigt evakueras hundratals människor i närheten av bron.

– Det finns en risk att andra delar av bron rasar, säger en räddningsarbetare till en italiensk nyhetsbyrå.

Det var vid klockan halv tolv på tisdagen som en stor sektion av Morandi-bron föll närmare 50 meter, ner över järnvägsspår och lagerlokaler i ett industriområde i Genua i nordvästra Italien. Över 30 fordon följde med bron i fallet, uppger italienska Röda korset för TT.

Italienska polisen uppger nya siffror under onsdagsmorgonen då brandmännen arbetat med sökning efter överlevare under natten. Minst 39 personer är döda efter broraset.

Bro kollapsade i Italien – flera döda

– De allra flesta människor som omkom i broraset befann sig i bilarna på bron när den rasade, bron föll precis över en torrlagd flod där inte så många människor befann sig, säger SVT:s reporter David Boati som befinner sig på plats i Genua.

Reaktionerna på plats

– De människor jag träffar suckar och säger: ”Det här är Italien, vi visste att den här bron var trasig. Vi har vetat det sedan länge att den är dålig och att den behövs skötas om, inget blir gjort”, säger David Boati.

David Boati berättar också att flera ╝talienare som han träffar är missnöjda över italiensk politik.

– De kanske har en överdrivet romantiserad bild av Sverige när de hör var jag kommer ifrån, de säger liksom ”Det här hade aldrig hänt i Sverige. Här i Italien missköter vi oss, det är korruption och man skjuter bara saker på framtiden”, säger David Boati. 

Hundratals evakueras

432 människor har evakuerat sina hem i elva byggnader i närheten av bron, enligt region Liguriens twitter-konto.

– Det finns en risk att andra delar av bron rasar så därför har vi evakuerat människor från alla närliggande byggnader, säger en räddningsarbetare enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Sorg i två dagar

Samtliga kända dödsoffer beskrevs under tisdagen ha suttit i bilarna som föll med broraset. Bland de skadade finns däremot även personer som befann sig i sina hem vid bron. En 75-årig kvinna uppges vara allvarligt skadad efter att ha inandats rök då hennes hem började brinna under broraset.

Genua har utlyst sorg i två dagar. Flaggorna hissas på halv stång under onsdagen och torsdagen. Och samtliga eventuella kommunala festligheter och fritidsaktiviteter som funnits planerade för de dagarna ställs in, uppger flera italienska medier.

Nästa steg

SVT:s reporter meddelar också att det just nu pågår ett arbete med sökandet efter fler överlevande. Nästa steg är att försöka komma fram till den exakta orsaken till vad som hänt och hur man hade kunnat förebygga detta.

– Det pågår också en debatt kring hur många broar det egentligen finns som är i såhär dåligt skick, säger David Boati. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bro kollapsade i Italien – flera döda

Mer i ämnet