Raid Karoumi är en prisbelönt professor och avdelningschef för avdelningen bro- och stålbyggnad på Kungliga tekniska högskolan. Foto: Håkan Lindgren/KTH

Experten om italienska broraset: ”Hade inte behövt hända”

Uppdaterad
Publicerad

En motorvägsbro har rasat i Genua i norra Italien och flera personer har omkommit. Broexperten Raid Karoumi menar att täta inspektioner och teknik som man använder i Sverige hade kunnat förebygga raset.

Ett par hundra meter av Morandi-bron rasade i hamnstaden Genua i norra Italien på tisdagseftermiddagen och omkring 20 bilar föll ner. Flera personer har omkommit till följd av raset.

– Jag vet inte exakt vad som har hänt, men man borde ha upptäckt felet genom kontinuerliga inspektioner. Här i Sverige inspekterar man broarna minst en gång per år, säger Raid Karoumi, professor i byggvetenskap på Kungliga tekniska högskolan.

Bro kollapsade i Italien – flera döda

Skulle något liknande kunna hända i Sverige?

– Man ska aldrig säga aldrig, men Trafikverket har bra koll på broarna, så det är liten risk.

Raid Karoumi arbetar med ett projekt där broar utrustas med sensorer, så att man tidigt ska kunna upptäcka brister. Några få broar i Sverige är utrustade med den här tekniken, bland annat Lidingöbron och Essingebron i Stockholm.

– Sensorerna skickar hem data så att man kan ha koll på hur sprickor öppnar sig, eller om bron börjar svänga till exempel. Sensorerna har blivit billigare och med dem kan man upptäcka brister i tid. Det som hände i Italien hade inte behövt hända.

Hör experten berätta om brosensorer i klippet nedan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bro kollapsade i Italien – flera döda

Mer i ämnet