En brandman försöker svalka sig med vatten när han arbetar vid den rasade Morandibron i Italien. Foto: TT

Vägbolag nekar ansvar till broraset i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Vägbolaget Autostrade per l'Italias vd Giovanni Castellucci säger att de hela tiden agerat korrekt i sin roll som ansvarig för underhållet av den motorväg som löper över den kollapsade Morandibron i Italien. Han ber inte om ursäkt men utlovar kompensation till offren.

Under bolagets första presskonferens efter katastrofen lovar Castellucci att företaget ska återuppbygga viadukten i Genua efter tisdagens broras som krävde minst 40 liv. Bygget ska finansieras med fonder motsvarande cirka 500 miljoner euro som Autostrade per l'Italias öronmärkt för olyckshändelser. Delar av pengarna ska också gå till offrens anhöriga och till de hushåll som tvingats evakuera från sina hem, säger Castellucci.

Utspelet kommer sedan inrikesminister Matteo Salvini krävt att företaget ska erbjuda upp till 500 miljoner euro för att hjälpa familjerna och kommunen att hantera katastrofens efterdyningar.

Den italienska regeringen har övervägt att säga upp avtalet med entreprenören, och en minister har krävt vd:ns avgång. Fabio Cerchiai, bolagets styrelseordförande, meddelar dock att Castellucci kommer att sitta kvar på sin post. Han säger också att Autostrade per l'Italia kan påbörja återuppbyggandet av bron redan på måndag.

– Allt vi behöver är bara ett tillstånd, säger Cerchiai.

Autostrade per l'Italia är en del av infrastrukturbolaget Atlantia som bygger och förvaltar avgiftsbelagda vägar i Italien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bro kollapsade i Italien - flera döda

Mer i ämnet