Kardinal Angelo Bagnasco vid nioårige Samuel Robbianos kista vid begravningsceremonin för några av offren i brokatastrofen i Genua. Foto: Gregorio Borgia/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anhöriga till brooffer i Italien vägrar delta i minnesceremoni

Publicerad

Det är en sorgens dag i Italien, där en statsbegravning har hållits för offren för brokollapsen i Genua. Men många anhöriga känner också ilska över regeringens agerande och vägrade att delta.

Tusentals sörjande samlades i Genua på lördagen för att ta farväl av 19 av offren, vars blomsterprydda kistor stod uppradade i en utställningshall som tillfälligt förvandlats till kapell.

– Jag förlorade en vän, men kom hit för alla offren, säger Nunzio Angone till nyhetsbyrån AFP.

Ilska och bojkott

Några av de omkomnas familjer valde dock att bojkotta ceremonin för att i stället anordna egna begravningar. En del säger att de helt enkelt vill sörja i fred. Men andra vänder sin ilska mot vad de ser som den italienska regeringens misslyckande med att garantera säkerheten på Morandibron. Den byggdes på 1960-talet och har dragits med problem under årtionden, vilket länge föranlett skarpa varningar från ingenjörer.

– Det är staten som har provocerat fram det här, låt dem inte visa sina ansikten här, uppvisningen från politikernas sida är skamlig, säger en mamma till fyra unga italienare som dog, enligt italienska medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bro kollapsade i Italien - flera döda

Mer i ämnet